Linkovi

BiH: Tragična crna hronika


Sarajlija Vedran Puljić, koji je izgubio život u neredima prije utakmice nogometnih klubova ''Široki Brijeg'' i ''Sarajevo'', ubijen je hicem iz vatrenog oružja, potvrdila je dežurna tužiteljica Hercegovačko-neretvanskog kantona Vesna Čavar. Inače, obdukciju je vršio i sarajevski patolog dr. Hamza Žujo, potvrdivši da je mladić pogođen u predjelu glave, tačnije desnog uha.

Inače, u jučerašnjim neredima u Širokom Brijegu povrijeđeno je 16 policajaca i 15 navijača.

Danas je nešto više od hiljadu navijača Nogometnog kluba "Sarajevo" blokiralo raskrsnicu na početku Titove ulice u blizini zgrade Predsjedništva BiH. Navijači "Sarajeva" traže pronalazak i hapšenje osobe koja je ubila Puljića, zahtijevaju da istragu preuzme MUP FBiH, a tražili su i slanje patologa iz Sarajeva koji će izvršiti obdukciju ubijenog, kao i smjenu svih odgovornih lica MUP-a Zapadno-hercegovčakog kantona. Tu je i zahtjev za puštanjem na slobodu šestorice uhapšenih navijača FK „ Sarajevo" koji se nalaze u policijskoj stanici u Širokom Brijegu i koji su, kako tvrde protestanti, izloženi fizičkom maltretiranju.

Predstavnik Udruženja navijača FK Sarajevo istakao je da nikakve nasilne mjere neće biti poduzimane, ali da će svaki dan blokirati saobraćaj sve dok zahtjevi ne budu ispunjeni.

Direktor federalne Uprave policije Zlatko Miletić je u dogovoru sa komesarom MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona uputio u Široki Brijeg istražitelje Sektora kriminalističke policije kako bi pomogli u rasvjetljavanju ubistva Vedrana Puljića.

Fudbalski klub "Široki Brijeg" odbacio je danas odgovornost za jučerašnje nerede uoči utakmice sa "Sarajevom" u Širokom Brijegu i optužio navijače iz Sarajeva da su nasilničkim ponašanjem izazvali sukob u kojem je ubijen mladić Vedran Puljić iz Sarajeva. Predsjednik kluba Zlatan Mijo Jelić je podsjetio na tvrdnju policije da je u Široki Brijeg doputovalo i do četiri puta više navijača iz Sarajeva nego što je bilo službeno najavljeno.

Osude jučerašnjih nereda stižu sa svih strana - od predstavnika političkih stranaka, predstavnika općinskih, entitetskih i državnih vlasti, nevladinog sektora…

Ponovno je aktuelizirano pitanje Zakona o sprječavanju nereda na sportskim borilištima, čiji je nacrt, kako kaže Bakir Dautbašić, sekretar državnog ministarstva sigurnosti, to ministarstvo izradilo još prije pet godina. Pomenuti zakon više puta je upućivan u proceduru, ali nikada nije usvojen.

U glavnom gradu BiH, danas još dva teška napada. Jedan šesnaestogodišnjak je u trolejbusu zadobio teške povrede ubodom nožem, a u Psihijatrijskoj bolnici Jagomir, pacijent je napao liječnicu , koja je tom prilikom zadobila teške tjelesne povrede.

I protekli vikend u Sarajevu protekao je krvavo: jedan policajac je povrijeđen vatrenim oružjem u pokušaju sprječavanja pljačke. Također pljačkaš automobila, Njegoš Puriković ranjen je prilikom pokušaja bijega, nakon što su na njega vatru otvorili pripadnici policije. U pucnjavi, kod sarajevske Vijećnice, u subotu su povrijeđene dvije žene.

I u drugim dijelovima BiH, u protekla dva dana, ubijeni i poginuli, eksplozije i napadi - u Prnjavoru četiri osobe povrijeđene u eksploziji zaostale bombe, četiri mrtve osobe u saobraćajnoj nesreći kod Doboja, zapaljen automobil u Trebinju, mrtva osoba pronađena na magistralnom putu u Ugljeviku.....

Nazalost, previše tragičnih i nesretnih i događaja , za otprilike 48 sati, u zemlji koja ima tek tri i po miliona stanovnika.

XS
SM
MD
LG