Linkovi

SAD: Vrhovni sud danas počinje novi radni ciklus zasjedanja


Vrhovni sud Sjedinjenih država, najviša sudska instanca u zemlji čije odluke definiraju brojna krupna pravna, pa i pitanja od političkog značaja, danas počinje novi ciklus zasjedanja, ovog puta sa prvim sudijom kojeg je imenovao aktuelni američki predsjednik Barack Obama. To je sutkinja Sonia Sotomayor koja se ostalim osam sudija pridružila prije otprilike mjesec dana. Gospođa Sotomayor, tek treća žena-sudija u povijesti Vrhovnog suda i prva osoba latino-američkog porijekla, učestvovala je već u razmatranju pitanja granica troškova, odnosno finasijskog učešća američkih korporacija i sindikata u političkim kampanjama. Od danas ona počinje zapravo svoj prvi puni radni ciklus kao sutkinja tog suda.

Inače, Vrhovni sud je prihvatio da u ovom radnom ciklusu razmotri 55 slučajeva, te odluči i o apelu koji su podnijeli zatvorenici u vojnom zatvoru Guantanamo Bay, tražeći izmještanje iz tog objekta i preseljene unutar Sjedinjenih Država.

Jedno od pitanja kojima će se baviti Vrhovni sud, a koje privlači pažnju mnogih Amerikanaca je i pitanje prava na posjedovanje ručnog, osobnog oružja. Sud, kako je najavljeno prošlog tjedna, treba da odluči da li pravo pojedinaca da posjeduju oružje, garantirano američkim ustavom, ima prednost nad zakonima američkih saveznih država i propisa na lokalnom nivou koji ograničavaju pravo na posjedovanje oružja. To je slučaj i sa zakonom o kontroli posjedovanja oružja na području grada Čikaga, u kome je zabranjeno posjedovanje ručnog naoružanja, a koji će sudije Vrhovnog suda razmatrati iduće godine.

XS
SM
MD
LG