Linkovi

BiH - NATO: Predata aplikacija za članstvo u programu MAP
Danas je visoka delegacija Bosne i Hercegovine u Briselu predala aplikaciju za članstvo zemlje u programu MAP, koji se smatra posljednjom stanicom do punopravnog članstva u NATO savezu. Riječ je o koraku kojim se BiH približila vojnom savezu, poručeno je tom prilikom, ali i obavezi da se prilagodi NATO standardima, ne samo na polju odbrane. Prije svega, Alijansa traži ubrzavanje reformi, snažnije demokratske institucije, promjenu ustava...

Predaja mobe da se zemlja uvrsti u program MAP-a, Akcionog plana za punopravno članstvo, sasvim sigurno, jeste značajan korak, ocjenili su i briselski domaćini, koji naglašavaju da je sada vrijeme za promjene.

Generalni sekretar NATO Anders Fogh Rasmunsen je, između ostalog, istakao:

"Naravno, postoji lista preduslova koji se moraju postići. Reforma ustava od najveće važnosti. Važna je i reforma odbrane, bitno je da demokratske institucije zemlje budu funkcionalne, sposobne da nose neophodne reforme."

Ako postoji neki konsenzus u zemlji, onda je to oko evropskih integracija. Doskora se vjerovalo da je slično i sa članstvom u NATO-savezu.

Na pitanje šta može reći o najavama iz Republike Srpske da će se članstvo u NATO-u odrediti referendumom, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je, između ostalog rekao, da je takva vrsta članstva zemlje stvar države i da se o tome ne može odlučivati entiteskim referendumima.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić je, takođe u izjavi za Glas Amerike, izrazio nadu da će odgovor na danas podnesenu aplikaciju iz sjedišta NATO-saveza uslijediti jako brzo, što će biti još jedna obaveza više da BiH nastavi ispunjavati obaveze koje vode ka punopravnom članstvu.

Video-izvještaj sa kompletnim izjavama predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i ministra odbrane Selme Cikotića kao sastavni dio današnjeg izdanja naše web-stranice.
XS
SM
MD
LG