Linkovi

Sudjelovanje u reality show-u može ugroziti obiteljsku stabilnost


Stres, prepirke i proučavanje od strane javnosti je Kate i Jona, roditelje osmero djece, dovelo do razvoda.

Par je dobio blizanke prije devet godina, a nakon pet godina šestorke. Svoj privatni život su izlagali javnosti na TV showu "Jon&Kate Plus 8". Sada je njihov zajednički život završen, i ostaje pitanje: Može li neprestana izloženost javnosti ugroziti obiteljsku stabilnost?

Dorree Lynn, obiteljski terapeut u Washingtonu, tvrdi da ovo posebno teško pada djeci.

“Oni su zvijezde. Gdje god da idu u centru pozornosti su. Odmah su ispred kamera. Oni rade. Čak i djeca rade. To je također i protiv zakona kojim se uređuju radni odnosi maloljetnika. Znači, i djeca rade za odgajateljske potrebe. Da li se mora tako raditi? Ne.”

Hannah Keeley, bihevioralni terapeut i voditelj nove PBS-ove reality TV serije pod nazivom "Hannah Help me" odnosno "Hannah pomozi mi". Ona daje dvodnevnu pomoć u svakodnevnim vještinama u kući, za preopterećene kućanice i majke.

Keeley kaže da je njen show drugačiji od većine reality show-a, jer ima obrazovnu svrhu, a ne senzacionalnu.

“Moj cilj nije postati zvijezda, niti obogatiti se. Moj cilj je motivirati mame, i dati im razlog za uzbuđenje. Ovom emisijom želim podići majčinstvo na višu razinu, na razinu koju zaslužuje. “

Keeley, supruga i majka sedmero kaže da ona živi ono što govori na show-u.

“Ja prvo moram napraviti prioritete, te odlučiti što bih najprije trebala uraditi. Jedino što neću propustiti jeste vrijeme s djecom i vođenje moga doma.”

Djeca sva priskaču u pomoć. Mama ih od kuće školuje. Ona tvrdi da im čak ostane vremena i za igru i povezivanje...a ima i energije za pisanje knjige i odrađivanje serije.

Međutim da bi se odgojilo toliko djece, trdi gospođa Lynn, potrebno je cijelo selo.

“Ili starija djeca postaju kvazi roditelji ili mudre obitelji razvijaju mrežu potpore, bilo kao dio crkve, ili druge zajednice. Ali dvoje ljudi, se ne može brinuti za cijelo pleme. “

Dorree Lynn kaže da obitelji koje rade s medijima bi trebale održati obitelj jakom i držati se prioriteta. Ona kaže da to mora početi od roditelja:

“Živimo u svijetu slavnih gdje mnogi misle da 15 minuta na TV-u i reality show-u donosi novce, bogatstvo, izloženost javnosti.

To i ima smisla. Međutim ono što polazi po zlu je da ljudi počnu zanemarivati obitelj.”

Doktor Lynn kaže da ako se na TV gleda samo kao na posao, moguće je biti u središtu pažnje javnosti i još uvijek održati obiteljske vrijednosti.

XS
SM
MD
LG