Linkovi

Barack Obama oko Irana - Konstruktivan početak, ali američko strpljenje nije bez granica


Iran se složio da inspektorima UN-a dozvoli pristup svom drugom postrojenju za obogaćivanje uranijuma. Predsjednik Barack Obama je rekao da želi da se to obavi u roku od dvije sedmice. Saopćenje je usljedilo jučer nakon što su u blizini Geneve završeni razgovori diplomata iz Irana i šest svjetskih sila.

Zapadne zemlje vjeruju da Iran pokušava napraviti nuklearno oružje, ali Iran tvrdi da je njegov nuklearni program namjenjen za proizvodnju energije.

Pored Irana, na jučerašnjim razgovorima bili su predstavnici Sjedinjenih Država, Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Kine. Svjetski lideri su se složili da intenziviraju razgovore i slijedeći susret je dogovoren za kraj oktobra.

Medjunarodna zabrinutost je pojačana protekle sedmice kada je Iran objavio da ima i drugo postrojenje za obogaćivanje uranijuma.

Visoki komesar EU za sigurnost i vanjsku politiku, Javer Solana kaže da je Iran obećao da će inspektorima UN-a dozvoliti pristup tom postrojenju: "Iran nam je rekao da planira punu i trenutačnu suradnju sa Medjunarodnom agencijom za kontrolu nukelarne energije na svom novom postrojenju za obogaćivanje uranijuma."

U Washingtonu, predsjednik Barack Obama je rekao da se inspektorima UN-a mora dozvoliti pristup u roku od dvije sedmice. On je jučerašnji susret nazvao konstruktivnim početkom ali je dodao da američko strpljenje nije bez granica.

"Mi nismo zainteresirani za razgovor zbog samih razgovora. Ukoliko Iran u bliskoj budućnosti ne poduzme korake u skladu sa svojim obavezama, onda Sjedinjene Države neće nastaviti beskonačno pregovaranje i spremni smo krenuti prema pojačanom pritisku."

Jučer su pregovarači Sjedinjenih Država i Irana, takodjer, održali bilateralne razgovore i to na najvišem nivou izmedju dvije zemlje u posljednjih 30 godina. Nakon toga, iranski pregovarač, Saeed Jalili je rekao da ni jedna zemlja nema pravo na nuklearnu bombu, ali da svaka zemlja ima pravo na mirnodobski pristup nukelarnoj energiji.

Prije toga je predsjednik Izraela, Shimon Peres izrazio zabrinutost da razgovori sa Iranom neće voditi ka rješenju.

A zamjenik izraelskog premijera Silvan Shalom je medjunarodnu zajednicu pozvao da nametne sankcije Iranu: "Ja zaista mislim da su pregovori gubljenje vremena. Iran jednostavno nastoji dobiti na vremenu. Godinama oni razvijaju svoj nuklearni program, i veoma su blizu da postanu nukelarna sila. Ono što treba uraditi je nametanje sankcija."

Ali sada nije jasno da li će Sjedinjene Države tražiti dodatne sankcije protiv Irana, koje bi najvjerovatnije bile usmjerene na bankarstvo, industriju nafte i plina.

XS
SM
MD
LG