Linkovi

Sudjelovanje u reality show-u može ugroziti obiteljsku stabilnost


Stres, prepirke i proučavanje od strane javnosti je Kate i Jona, roditelje osmero djece, dovelo do razvoda.

Par je dobio blizanke prije devet godina, a nakon 5 godina šestorke. Svoj privatni život su izlagali javnosti na TV showu "Jon&Kate Plus 8". Sada je njihov zajednički život završen, i ostaje pitanje: Može li neprestana izloženost javnosti ugroziti obiteljsku stabilnost?

Dorree Lynn, obiteljski terapeut u Washingtonu, tvrdi da ovo posebno teško pada djeci.

“Oni su zvijezde. Gdje god da idu u centru pozornosti su. Odmah su ispred kamera. Oni rade. Čak i djeca rade. To je također i protiv zakona kojim se uređuju radni odnosi maloljetnika. Znači, i djeca rade za odgajateljske potrebe. Da li se mora tako raditi? Ne.”Hannah Keeley, bihevioralni terapeut i voditelj nove PBS-ove reality TV serije pod nazivom "Hannah Help me" odnosno "Hannah pomozi mi". Ona daje dvodnevnu pomoć u svakodnevnim vještinama u kući, za preopterećene kućanice i majke.

Keeley kaže da je njen show drugačiji od većine reality show-a, jer ima obrazovnu svrhu, a ne senzacionalnu.

“Moj cilj nije postati zvijezda, niti obogatiti se. Moj cilj je motivirati mame, i dati im razlog za uzbuđenje. Ovom emisijom želim podići majčinstvo na višu razinu, na razinu koju zaslužuje. “

Keeley, supruga i majka sedmero kaže da ona živi ono što govori na show-u.

“Ja prvo moram napraviti prioritete, te odlučiti što bih najprije trebala uraditi. Jedino što neću propustiti jeste vrijeme s djecom i vođenje moga doma.”

Djeca sva priskaču u pomoć. Mama ih od kuće školuje. Ona tvrdi da im čak ostane vremena i za igru i povezivanje..a ima i energije za pisanje knjige i odrađivanje serije.

Međutim da bi se odgojilo toliko djece, trdi gospođa Lynn, potrebno je cijelo selo:

“Ili starija djeca postaju kvazi roditelji ili mudre obitelji razvijaju mrežu potpore, bilo kao dio crkve, ili druge zajednice. Ali dvoje ljudi, se ne može brinuti za cijelo pleme. “

Dorree Lynn kaže da obitelji koje rade s medijima bi trebale održati obitelj jakom i držati se prioriteta. Ona kaže da to mora početi od roditelja.

“Živimo u svijetu slavnih gdje mnogi misle da 15 minuta na TV-u i reality show-u donosi novce, bogatstvo, izloženost javnosti. To i ima smisla. Međutim ono što polazi po zlu je da ljudi počnu zanemarivati obitelj.”

Doktor Lynn kaže da ako se na TV gleda samo kao na posao, moguće je biti u središtu pažnje javnosti i još uvijek održati obiteljske vrijednosti.

XS
SM
MD
LG