Linkovi

SAD: Najveći pojedinačni podsticaj biomedicinskim istraživanjima


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama saopštio je da će za medicinska istraživanja koja se provode u okviru Nacionalnog instituta za zdravlje, istraživačke organizacije koju je osnovala i finasira američka vlada, biti izdvojeno 5 milijardi dolara.

Što se medicinskih znanstvenika i istraživača tiče, taj novac mogao bi omogućiti otkrivanje mnogih medicinskih tajni. Inače....

"Ovo predstavlja najveći pojedinačni podsticaj biomedicinskim istraživanjima u povijesti" - istakao je gospodin Obama.

Tih pet milijardi dolara biće utrošene i na više od 12 hiljada postojećih projekata koji se finasiraju kroz Nacionalni institut za zdravlje. Direktor Instituta doktor Francis Collins ističe da se, zahvaljući tim sredstvima, mijenja način na koji su se medicinski znanstvenici i istraživači do sada borili protiv oboljenja:

"Istraživaćemo na novi način, novim snažnim polugama i tražiti rješenja za još uvijek neriješene probleme iz potpuno nove perspektive."

Gospodin Obama je naglasio i još jedan snažan motiv federalne vlade:

„Sve ono što bismo željeli da bude obavljeno, neće biti urađeno ako to ostavimo samo privatnom sektoru."

Kako rekosmo, vladina sredstva biće korištena za razumijevanje nastanka, liječenje i prevenciju kancerogenih i srčanih oboljenja i autizma. Upravo za istraživanje autizma to je do sada najveći pojedinačni podsticaj, takođe je rekao gospodin Obama.

"Ono što budemo saznavali vodiće, uvjeren sam, boljem razumijevanju, ranom otkrivanju i djelotvornijim terapijama kako bi pomogli austističnoj djeci da žive normalno i ostvare svoj puni potencijal."

Kada su u pitanju kancerogena oboljenja, novac federalne vlade će pomoći znanstvenicima da slijede i izdvoje uzorke DNK hiljada tkiva više od 20 tipova raka.

5 milijardi dolara za medicinska istraživanja je dio stimulativnog paketa od 787 milijardi dolara koji je Kongres odobrio početkom ove godine, a tim novcem će u naredne dvije godine biti omogućeno otvaranje više hiljada novih radnih mjesta.

Uz zadovoljstvo znanstvenika potezom predsjednika Obame, izražena je i nada da to nije tek jedan korak, nego uvod u dugoročnu finansijsku pomoć federalne vlade medicinskim istraživanjima.

XS
SM
MD
LG