Linkovi

SAD - Afganistan: Da li različite strategije za različite dijelove zemlje?


Administracija predsjednika SAD Baracka Obame ovih dana pažljivo analizira posljednje izvještaje o stanju u Afganistanu koje je podnio zapovjednik američkih snaga u toj zemlji general Stanley McChrystal. I dok traju razgovori i razmišljanja o narednom američkom koraku u Afhanistanu, analitičari ovdje u Washingtonu smatraju da tamošnji problemi ne mogu biti riješeni i ukupno stanje stabilizirano samo jednom strategijom za cijelu zemlju. Oni tvrde da su posebne, specijalne taktike i strategije nužne za različite situacije u pojedinim dijelovima Afganistana.

U najkraćem, proteklih tjedana broj žrtava nasilja koje se pripisuje Talebanima je uveliko povećan, ukupno sigurnosno stanje pogoršano, afganistanski i zvaničnici administracije predsjednika Obame čekaju konačan rezultat avgustovskih predsjedničkih izbora kako bi definirali najoptimalniju strategiju za ostvarivanje mira i stabilnosti u Afganistanu.

Još uvijek preliminarni, rezultati izbora pokazuju da je predsjednik Afganistana Hamid Karzai dobio preko 50 odsto glasova, ali Sjedinje Države čekaju da vide kako će biti riješeni navodi o izbornim prevarama, ističe američka državna tajnica Hillary Clinton:

"Mi moramo sačekati da ono što je sporno bude riješeno, nadamo se vrlo brzo, a zatim odlučiti kako ostvariti naše strateške ciljeve. Naš predsjednik će odlučiti kako to najbolje uraditi."

General Stanley McChrystal zatražio je upućivanje dodatnih snaga u Afganistan, naglašavajući da bi bez pojačanja saveznička misija u Afganistanu mogla biti neuspješna.

Više analitičara koji su boravili u toj zemlji ističu da Amerikanci i njihovi saveznici moraju definirati nekoliko strategija, različitih za južni, istočni, sjeverni i zapadni dio zemlje.

Na jugu su američki marinci i vojnici iz sastava NATO saveza bili u stanju očistiti manje prostore od talebanskih pobunjenika, posebno u princiji Helmand. To, međutim, može biti privremeno smatra analitičarka Dipali Mukhopadhyay, inače i profesorica na univerzitetu Tufts:

"Ako u tim područjima bude angažirano više vojnika, vjerojatno će doći i do snažnijeg vojnog odgovora talebanskih snaga. Oni bi mogli prebjeći i na pakistansku teritoriju, čekati povoljan trenutak i boriti se. Zbog toga izgleda da je politička solucija jedina realna i održiva."

Predsjednik Afganistana Hamid Karzai ponudio je umjerenim Talebanima "razgovore pomirenja," u čemu za sada nema nekog napretka. Na sjeveru, ističe profesorica Mukhopadhyay, međunarodne snage su postigle određene rezultate, a potom zanemarile taj region. Najbolja strategija, po njenom uvjerenju, bila bi sada konsolidirati napredak ostvaren u provinciji Mazar-e-Sharif:

"Guverner je na području te provincije uspostavio značajnu kontrolu područja, podigao je na znatno viši nivo sigurnost, obnovu i borbu protiv narkotika.... Podržavati takvu vlast u ovom trenutku i graditi stabilnost i izvan Mazar-e-Sharifa izgleda mi kao najbolja staregija."

Neki analitičari smatraju da je istok Afganistana region u kojem su lokalna plemena spremna pružiti ruku afganistanskoj vladi. Jedan od njih, Gilles Dorronsoro iz zadužbine Carnegie, a upravo se vratio iz Afganistana, kaže:

"Na istoku, u provincijama Khost, Paktia i Paktika, je moguće postići dogovor sa plemenskim grupama naseljenim bliže gradovima."

Po njegovom uvjerenju strategija za taj prostor trebalo bi da bude usmjerena na kontrolu gradova u kojima, za razliku od ruralnih dijelova, Afganistanci daju prednost umjerenom i modernom u odnosu na talibanski ekstremizam. On ističe:

„Ostavljanje ruralnih područja Talebanima nije i neće biti velika strateška prijetnja američkim naporima."

Profesorica Mukhopadhyay dodaje da bi kontrola mogla biti proširena neformalnim savezništvom i da ne bi morala ići kroz institucije vlasti:

"To bi moglo biti ostvarivano pod pokroviteljstvom, savezništvom koje se postizalo između guvernera i bivših zapovjednika lokalnih milicija koji su se borili na sjeveru, a na istoku, na nivou distrikta, kroz dobre odnose plemenskih starješina koji imaju kontrolu nad selima."

Svi analitičari se slažu u ocjeni da bi ključni napor trebalo da bude zadobiti podršku Afganistanaca na jugu i istoku zemlje osiguravajući im sigurnost i konsolidirajući napredak, već ostvaren na sjeveru i zapadu zemlje.

XS
SM
MD
LG