Linkovi

Svjetska banka: Uloga dolara bi se mogla smanjiti


Zbog posljedica globalne ekonomske krize, predsjednik Svjetske Banke navodi da Sjedinjene Države ne bi trebalo da smatraju da će dolar uvijek biti svjetska poslovna valuta.

Na fakultetu za Međunarodne studije na Univerzitetu John Hopkins u Vašingtonu, Robert Zoellick je u govoru rekao da svjetski finasijski sistem doživljava seizmički pomak.

Sjedinjene Države bi pogriješile kada bi poziciju dolara kao ključne rezervne valute u svijetu uzele za gotovo. U budućnosti će postojati druge opcije u odnosu na dolar.”

Kao opcije Zoellick navodi Euro i Kineski juan - takođe poznat kao Renminbi - koje se sve više prihvataju.

Zoellick je naveo nedavni kineski postupak da registruje strane kompanije na svojoj berzi kako bi ova komunistička zemlja postala globalna finansijska sila.

“Kina olakšava svojim trgovinskim partnerima da koriste Renminbi, na primjer, putem razmjene valuta.Vjerovatno ćemo vidjeti ovu promjenu i u svijetu investicija” rekao je Zoellick.Robert Zoellick takođe ispituje ulogu koju su centralne banke igrale u ekonomskoj krizi. On se uključio i u kongresnu debatu koja raspravlja koliku moć bi Američke Federalne Rezerve trebale da imaju - navodeći da bi Ministarstvo Finansija mogla bolje da regulliše finansijski sistem.

Prema riječima predsjednika Svjetske banke:

“U Sjedinjenim Državama će biti teško da se nezavisnim i moćnim tehnokratama odobri više ovlasti u Centralnoj Banci. Moje shvatanje nedavne krize jest da je Ministarstvu finansija trebalo više ovlasti kako bi prikupilo veću grupu različitih regulatora. Osim toga, Ministarstvo finansija je izvršni organ vlasti i prema tome, Kongres i javnost bi morali direktno da nadgledaju kako on koristi dodate ovlasti. “

Na prošlonedeljnom summitu G-20, najvećih ekonomskih sila u Pittsburgh-u, Zoellick je pozdravio odluku da G-20 postane glavni forum za globalnu finansijsku saradnju.Ali da bi zadržao legitimnost, Zoellick kaže da velike razvijene zemlje kao i zemlje u razvoju koje su dio G-20 grupe moraju cijeniti mišljenje i ostalih 160 zemalja koje su izvan te grupe.

“Razvijene zemlje moraju pomoći najsiromašnijim i slabijim zemljama, jer je 1,6 milijardi ljudi još uvijek bez struje i ogroman broj živi u siromaštvu zbog konflikta i loše vlade.”

Gospodin Zoellick je govorio uoči sastanka Svjetske Banke i Međunarodnog Monetarnog Fonda koji će se održati sljedeće sedmice u Istambulu.

XS
SM
MD
LG