Linkovi

Sve veći broj starijih Amerikanca živi u skloništima za beskućnike


Posljednji kongresni izvještaj o besplatnim državnim stanovima pokazuje da sve veći broj starijih Amerikanca živi u skloništima za beskućnike. Jedan program u Bostonu se uz pomoć javih fondova uspješno bori protiv toga. Više o tome u izvještaju Susan Logue.

Mogu doći u moj stančić, staviti ključ u bravu i ući, kaže Estella Morris.

Ona tu živi već sedam godina, ali se i dalje sjeća kako je bilo biti bez krova nad glavom.

Svaki dan mislite gdje ćete spavati, gdje ćete i šta ćete jesti, sjeća se ona.

Neprofitna organizacija Hearth iz Bostona upravlja sa više od 100 stanova, uključujući i njen.

Mark Hinderlie je njen predsjednik: "Ako pogledate koji je procenat beskućnika koji su stariji od 50 godina vidjećete da se radi o skoro cijeloj trećini u cijeloj zemlji. Mislimo da ih samo u Bostonu ima oko 1.200."

Hearth je od svoga osnivanja 1991. godine za više od 1.400 starijih ljudi obezbijedio stanove koji su vrlo slični stambenim prostorima za nezbrinute starije i u ostatku zemlje.

Društvene aktivnosti, hrana kao i druge službe su im takodjer na raspolaganju.

Imamo medicinsku sestru u svakom našem objektu, kao i socijalnog radnika i nekoga za njegu starijih, kaže Mark Hinderlie.

Većina stanara Hearth-a imaju neki stepen invaliditeta ili nekih zdravstvenih problema što je često i razlog zbog čega su ostali bez krova nad glavom.

Imali smo jednog klijenta koji je postao beskućnik jer je imao karcinom za koji su mu rekli da je neizlječiv, medjutim on je nakon tretmana ipak bio izliječen. On je sve svoje rasprodao jer je mislio da će ga taj medicinski projekat hospitalizirati do kraja života što se nije desilo, i tako je završio u skloništu, kaže Hinderlie.

Peter Phelps više nije tamo. On se sada bavi stvarima koje najviše voli.

Hearth mi je pomogao da dobijem stan, i onda sam ponovo mogao da slikam. Kao što vidite od dnevne sobe je napravljen atelje i ja sam presretan, kaže on.

Phelps sada provodi 40 sati sedmično crtajući i slikajući, ali još nije ni penija od toga zaradio.

"Nisam ni jednu sliku prodao od kada sam došao u Boston, sve sam ih razdijelio."

Ove slike će biti prodate da bi se skupili fondovi za Hearth kao bi i drugi slični Phelpsu mogli dobiti stalni stambeni prostor.

XS
SM
MD
LG