Linkovi

Iran uspješno testirao  rakete koje mogu doseći do Izraela i juga Evrope


Iran uspješno testirao dvije rakete dogog dometa koje, kažu analitičari odbrane, mogu doseći do Izraela i juga Evrope.

Državna televizija je danas objavila snimke lansiranja rakete zemlja-zemlja sa pustinjskog terena u Iranu.

Visoki komesar evropske Unije za vanjske poslove i sigurnost, Javier Solana je izrazio zabrinutost testiranjem. Ono je bilo dio vojnih vježbi koje treba da pokažu odbrambene sposobnosti Islamske Republike Iran.

Predstavnici Britanije, Francuske, Njemačke i Evropske Unije su izrazili zabrinutost zbog današnjeg testa.

Bijela kuća ga je nazvala provokativnim i pozvala iranske vlasti da dozvole inspektorima pun pristup nedavno objelodanjenoj nuklearnoj elektrani.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov je testove nazvao razlogom za zabrinutost, pozvavši Iran da koliko je god moguće više surađuje za inspektorima UN-a.

Neki zapadni analitičari odbrane kažu da je najmanje jedna od testiranih raketa u stanju nositi nuklearnu bojevu glavu.

Sjedinjene Države i druge svjetske sile traže od Irana da u cijelosti dostavi svoje nukelarne aktivnosti na sastanu u Genevi, 1. Oktobra.

Državni sekretar, Hillary Clinton je jučer rekla da će biti zatražene oštrije sankcije protiv Irana ukoliko pregovori propadnu.

Sastanak u Ženevi dolazi nakon što je prošle sedmice Teheran priznao da gradi novo postrojenje za obogaćivanje uranijuma, uprkos zahtijevima UN da zaustavi procesuiranje uranijuma koji se može koristiti i za nuklearne bombe.

Zapadne sile i Agencija UN za kontrolu nuklearne energije traže širi pristup iranskim nuklearnim postrojenjima kako bi se uvjerili da iranski razvoj nukelarne tehnologije ne ide u pravcu naoružanja.

Iranski glavni predstavnik u Agenciji UN za kontrolu nukelarne energije, Ali Akbar Salehi, je rekao da će inspektorima biti dozvoljeno da posjete novo postrojenje za obogaćivanje uranijuma.

XS
SM
MD
LG