Linkovi

Istraga terorističke zavjere se proširuje, hapse se novi osumnjičenici


Sjedinjene Države su optužile imigranta iz Afghanistana da je pripremao izvesti napade oružjem za masovno uništenje na američke gradjane. 24. godišnji Najibullah Zazi je optužen da je pripremao izuzetno moćne bombe kućne proizvodnje koje bi podmetao na stanice javnog prijevoza u velikim gradovima. Danas je sud u Koloradu naredio da se Zazi pošalje u new York, gdje je i optužen. Istovremeno su američke vlasti izvele dodatna hapšenja osumnjičenih za terorizam, odvojeno od slučaja Najibullaha Zazija.

U Teksasu je uhapšen 19-godišnji Jordanac i optužen da se pokušao koristiti oružjem za masovno uništenje u Dalasu. Vlasti navode da je Maher Husein Smadi, koji je iskazao svoju namjeru da vodi sveti rat u Sjedinjenim državama, pokušao postaviti bombu kod jedne staklene poslovne zgrade od 60 spratova. Istovremeno u Illinoisu su agenti uhapsili 29-godišnjeg Amerikanca Michaela Fintona, također poznatog kao Talib Islam, zbog optužbi o pokušaju ubistva federalnih uposlenika i korištenja automobila bombe kod zgrade suda. Oba ova hapšenja su rezultat tajnih operacija FBI-a.

U medjuvremenu je američka policija pojačala patrole u metroima, hotelima i na drugim eventualnim metama takvih napada. Vlasti takodjer kažu kako prema postojećim informacijama, ne smatraju da je opasnost neposredna. I.

Hapšenje 24 godišnjeg Zazija u Denveru, Colorado, je izazvalo hitno proširenje potrage za grupom od najmanje još 9 do čak 12 konspiratora. FBI saopćava da su Zazi i ostali planirali denotirati eksploziv u njujorškoj podzemnoj željeznici.


Ministar pravosudja Eric Holder kaže da vlasti trenutnu rade 24 sata dnevno istražujući zavjeru. Holder je rekao da opasnost od napada nije neposredna, ali je Amerikance pozvao da budu budni, i svaku sumnjivu aktivnost prijave policiji.

Ekspert za pitanja terorizma, Richard Clarke, kažeIstraga njujorške policije i FBI-ja je u punom jeku. Vlasti vjeruju da postoji negdje neka garaža, neko skladište, koje su iznajmili, i gdje su bombe i materijali.Najibullah Zazi je službeno optužen jučer za planiranje napada bombom. Biće doveden u New York da se sučeli i sa novim i još ozbiljnijim optužbama.

Istražitelji slučaja kažu da Zazi ima vezu s al Qaidom, i stoga se vodi užurbana potraga za ostalima koji su umiješani u navodnu zavjeru , a koja prati tragove kako u Americi, tako i u Pakistanu i drugdje. Jena Baker mc Neill , stručnjak za pitanja domaće sigurnosti u Fondaciji Heritage, kaže da al Qaida nije odustala od pokušaja da izvrši napade na američkom tlu:


Od 11 septembra 2001 naovamo smo otkrili i spriječili preko 23 teroristička napada, naše snage za provodjenje zakona su to odradile, ali ovo pokazuje da je opasnost još uvijek prisutna, i ništa manja.


Vlasti ne znaju puno o tome šta je Zazi planirao. Na njegovom laptopu su našli upute za pravljenje bombi, kao i video snimke njujorške stanice Grand Central. Ovaj vozač kombija za aerodrom je, kako se navodi, studirao i prostor njujorških stadiona za fudbal i baseball.

Odjel vlade za unutrašnju sigurnost je policiji diljem zemlje poslao dopise u kojima se upozorava da teroristi, moguće je, planiraju napade na stadione, koncertne dvorane, hotele,igrališta... Trenutno su u cijeloj zemlji pojačane gradske patrole, pogotovo u podzemnim željeznicama, iako vlasti kažu da nemaju konkretne podatke o eventualnom datumu, ili meti. Analitičarka McNeill kaže da su upravo tzv. uspavane ćelije terorista najveća briga za američku policiju:


Takve ćelije obezbjedjuju organizacionu strukturu, iako aktivno ne rade na zavjeri.


Sva trojica do sad uhapšena u vovm slučaju, Zazi, njegov otac i imam jedne poznate njujorške džamije, negiraju da su planirali napade. Nagadja se da je njujorška policija nehotično otkrila da je Zazi već neko vrijeme bio praćen, što je natjeralo FBI da ga uhapsi prije nego je istraga završena. Odvjetnik Ron Kuby predstavlja imama njujorške džamije, koji je optužen da je Zaziju rekao da ga policija prati:


FBI je praktički sam to otkrio Zaziju, kroz svoje ponašanje, agenti FBI-ja su zakazali, a sada hoće za to optužiti moga klijenta.
, kaže odvjetnik Kuby.


Jena Baker McNeill dodaje da su i neke ranije terorističke istrage kompromitirane zbog nedostatka dobre komunikacije medju vladinim agencijama.

FBI nije htio komentirati istragu koja se vodi. Agenti FBI-ja kažu da im je sada fokus na pronalaženju ostalih sudionika u kovanju zavjere.

XS
SM
MD
LG