Linkovi

Otkriven još jedan objekat za nuklearno oružje u Iranu


Američki predsjednik Barack Obama i lideri Britanije i Francuske su danas optužili Iran da gradi novi, tajni nuklearni objekat, te odmah oštro zahtijevali da se objekat otvori za medjunarodnu inspekciju.

Predsjednici Obama i Sarkozy, te Premijer Brown su ovo objavili na zajedničkoj vanrednoj pres konferenciji u Pittsburghu, gdje se održava summit Grupe 20.

Trojica savezničkih lidera su optužili vladu u Teheranu da gradi nedozvoljeni, podzemni objekat kojem je cilj proizvodnja nuklearnog goriva. Oni su takodjer insistirali na tome da se Medjunarodnoj Agenciji UN-a za nuklearnu energiju omogući pristup, kako bi se svijet uvjerio da se ne proizvodi atomska bomba.

Iran je priznao da se objekat gradi , putem pisma poslatog Agneciji UN-a ove nedjelje, ali nije dao nikakvo objašnjenje za njegovo postojanje.

Predsjednik Obama je zajedno sa zapadnim saveznicima podastro dokaze Agenciji UN-a, o izgradnji objekta, a američki predsjednik je naglasio da veličina i konfiguracija objekta ukazuju na to da se ne radi o objektu u mirnodopske svrhe.

Francuski lider Sarkozy je kazao da se mora izvršiti hitna i temeljita inspekcija objetka, dok je britanski premijer Brown da nivo iranskih prijevara medjunarodnoj zajednici ne ostavlja nikakvu drugu mogućnost, već da se konačno stvai tačka na ponašanje Teherana.

XS
SM
MD
LG