Linkovi

Predsjednik Obama predsjedavao povijesnom sjednicom Vijeća Sigurnosti UN-a


Vijeće sigurnosti UN-a je jednoglasno usvojilo rezoluciju kojoj je cilj pojačati napore da se končano svijet riješi nuklearnog oružja.


Američki predsjednik Barack Obama je predsjedavao posebnom sjednicom Vijeća, održanom danas u New Yorku, a lideri svih 15 stalnih i nestalnih članica Vijeća je glasalo za rezoluciju, koja uspostavlja okvir za aktivnosti u cilju smanjenja nuklearnog oružja, potom razoružanja, kao i aktivnosti s ciljem borbe protiv nuklearnih prijetnji.Predsjednik Obama je ovom prilikom upozorio da bi detoniranje samo jednog komada nuklearnog oružja , u nekom velikom gradu bilo gdje u svijetu, prouzročilo globalnu ekonomsku štetu, nesigurnost, uz činjenicu da bi smrtno stradali stotine hiljada ljudi.

Inače u sali generalne skupštine u UN-u su danas govorili i izraelski premijer Benjamin Natanjahu, venecuelanski predsjednik Hugo Chavez, gruzijski lider Mikhail Saakashvili, te irački predsjednik Jalal Talabani....Veliki dio govora izraelskog premijera je bio posvećen Iranu, za čiji je, kako ga je nazvao, fanatički režim upozorio da prijeti miru cijeloga svijeta. Natanjahu je zatražio od UN-a da spriječi Iran da dodje do atomskog oružja. Gospodin Natanjahu je takodjer sramotom cijeloga svijeta nazvao činjenicu da lider Irana, Mahmoud Ahmedinejad, ima mogućnost da pred predsjednicima i šefovima država, u sred zgrade UN-a, po ko zna koji puta negira nacistički holokaust nad 6 i pol miliona Židova.

XS
SM
MD
LG