Linkovi

Obama: Sada je prilika da svijet ne stoji po strani


U prvom velikom govoru Generalnoj SKupštini UN-a, čije je zasjedanje počelo danas u New Yorku, američki predsjednik Barack Obama je rekao da su Sjedinjne Države spremne da otvore novo poglavlje u medjunarodnoj suradnji. Gospodin Obama je obećao neosporive američke napore u dovodjenju mira na srednji istok, i rekao da planira koristiti diplomaciju sa Sjevernom Korejom i Iranom, kako bi se pokušali riješiti problemi oko njihovih nuklearnih programa.
Predsjednik Obama kaže da njegova administracija nastoji razriješiti brojne probleme koji su do sada zatezali odnose izmedju Washingtona i UN-a. On je medjutim svjetskim liderima kazao i to da Amerika i UN ne mogu sami riješiti probleme svijeta, i da bi sve zemlje morale aktivno sudjelovati u globalnim izazovima kao što su klimatske promjene i nuklearna proliferacija.

Gospodin Obama je rekao da rješavanje palestinsko izraelskog sukoba , kao i pitanje transfera osumnjičenih za terorizam iz američkog zatvora u druge zemlje, jesu stvari koje Washington ne može sam postići. Obama je stoga pozvao sve zemlje, uključujući i ranije kritičare američke politike, da se pridruže kolektivnim naporima da se i ta pitanja riješe.

Nemojte misliti da se ovo može razriješiti samo američkim naporima. Svi oni koji su kritizirali Ameriku jer djeluje sama u svijetu, sada imaju priliku da ne stoje po strani i čekaju da Amerika riješi probleme svijeta. Sada je trenutak da svi mi preuzmemo svoj dio odgovornosti, i zajedno odgovorimo na zajedničke izazove., kazao je američki predsjednik.


Dan nakon što je bio posrednikom prvog ličnog sastanka Mahmouda Abbasa i Benjamina Natanjahua od rata na Gazu prošle godine, američki predsjednik je rekao da Sjedinjene Države i dalje insistiraju na stvaranju dvije države, Palestinske i Izraelske, jednoj do druge, a pozvao je i na okončanje izgradnje ilegalnih židovskih naselja, kao i na okončanje huškanja protiv izraela od strane Palestinaca.


Sjedinjene Države ne čine uslugu Izraelu kada mu daju punu podršku za bezbjednost ali istodobno ne insistiraju na tome da Izrael poštuje legitimne zahtjeve i prava Palestinaca. Zemlje koje sjede u ovoj sali isto tako ne čine uslugu Palestincima kada se laćaju žučnih napada na Izrael, umjesto da mu priznaju legitimnost i pravo da živi u miru i sigurnosti., kaže Obama.


On takodjer dodaje da nuklearne aktivnosti Irana i Sjeverne Koreje prijete da povuku cijeli svijet u ambiso, ka nekontroliranoj proliferaciji atomskog oružja. Amerika, kazao je, želi diplomacijom riješiti problem oko nuklearnih ambicija dvaju zemalja,ali i taj zadatak zahtijeva punu medjunarodnu podršku.


Ako ove dvije zemlje daju prvenstvo razvoju nuklearne moći, a ispred sigurnosti regije i svoje vlastite zemlje, i ako su zaboravili kolika je opasnost u razvijanju nuklearnog oružja u Aziji i Bliskom Istoku, onda se oni stvarno moraju smatrati odgovornima.
Svijet mora demonstrirati i pokazati da međunarodno pravo nije samo prazno obećanje.


Barack Obama u Ujedinjenim narodima prikuplja detalje za riješenje pitanja iranskog nuklearnog programa, a sa 5 stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačkom će pokušati riješiti ovaj problem na kritičkom sastanku sa iranskim pregovaračem za nuklearni program.

XS
SM
MD
LG