Linkovi

New York: Prosvjedi ispred zgrade UN-a


Preko puta zgrade UN-a u New Yorku, okupili su se prosvjednici iz Kameruna, Sri Lanke, Tibeta i drugih dijelova svijeta, kako bi se čuo i njihov glas. Ali u drugim dijelovima New Yorka, ljudi jedva da su i primijetili da se u gradu sastaju svjetski lideri, ili da je policija pojačala mjere sigurnosti.

Za većinu Njujorčana, ovo je obična radna sedmica, sa gotovo nikakvim utjecajem susreta svjetskih lidera na Generalnoj skupštini UN-a. U podne nije bilo lako primijetiti policajce na metrou, pa čak i kod stanice Grand central, nedaleko od zgrade UN-a.

Na metrou, dolazeći iz Brooklyna, nisam vidio nikakve mjere sigurnosti, kaže Anthony.

Ali kod stanice Grand Central, i oko Ujedinjenih naroda, policijske snage su raspoređene i zbog prosvjednika koji se zalažu za različite ciljeve, od slobode za Tibet do demokracije u Kini, ljudskih prava u Sri Lanki, Burmi, Kamerunu, kao i zbog anti-cionističkih Jevreja koji kažu da Izrael ne bi trebao postojati.

Boli nas duša zbog onoga što se radi Palestincima u naše ime, kaže rabin, koji nije pro-izraelski raspoložen.

Svaka grupa prosvjednika je imala svoj, ograđeni dio ulice. Pripadnici kineskog duhovnog pokreta Falun Gong, kojeg je zabranila kineska vlada, su se molili pored Tibetanaca, najveće grupe prosvjednika. Oni su uzvikivali slogane protiv kineskog predsjednika, i podržavajući svog lidera Dalai Lamu. Dva burmanska pro-demokratska prosvjednika su organizirali bdijenje za svoju liderku, Aung San Suu Kyi, koja se nalazi u kućnom pritvoru. Oni kažu da su ušli u peti dan svog 9-dnevnog štrajka glađu. Pored njih je bila grupa iz Sri Lanke, koja je podržavala svoju vladu.

Budisti, tamili, kršćani, svi su sretni, jer nema terorizma, kaže svećenik iz Sri Lanke.

Ali na drugoj strani trga, grupa Tamila iz Sri Lanke kaže da vlada na hiljade njih muči i zatvara.

Pustite naše ljude. Oni ne zaslužuju da budu u koncentracionim logorima, kaže jedan čovjek.

Očekuje se da će i danas nove grupe prosvjednika zauzeti svoja mjesta preko puta UN-a, uključujući i one protiv iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinejada i libijskog lidera Moamara Gadhafija.

XS
SM
MD
LG