Linkovi

Prikrivena opasnost od agensa


Hapšenje osumnjičenika za teror u Sjedinjenim Državama ove sedmice naglašava ono sa čime se slažu zakonodavci na Capitol Hillu: da su teroristi možda među nama.

''Al Qaida i druge terorističke organizacije su javno objavile namjeru o nabavci i upotrebi oružja za masovno uništenje protiv Sjedinjenih Država.'', rekla je senatorica Susan Collins.

Zakonodavci su saslušali svjedočenje bivših senatora Boba Grahama i Jima Talenta, predsjedatelja komisije za sprječavanje širenja oružja za masovno uništenje.

Njihovo predviđanje je da će se napad desiti negdje u svijetu u naredne četiri godine, i da će on najvjerovatnije biti biološki, a ne nuklerani.

Bivši senator Jim Talent rekao je:

''Ovo je stvarna vjerovatnoća, i u stvari postaće mogućnost.''

Sedmicu dana nakon napada 11. Septembra 2001., Sjedinjene Države su bile meta biološkog napada.Antraks, smrtonosna bakterija, poslata je poštom Američkim senatorima i medijskim kućama.Pet ljudi je umrlo i 17 je zaraženo.

Amerika je bila nepripremljena.

Na saslušanju, senator Joseph Lieberman je izdao upozorenje da:

''Američka granica bezbjednosti se smanjuje a ne povećava.''

Senatori Lieberman i Collins su autori prijedloga zakona čiji je cilj da se spriječi masovni napad, ali i da se pripremi za njega.

Namjera ovog prijedloga jeste da se povećaju zalihe lijekova i njihova brza distibucija u slučaju vandrednog stanja.Takođe bi se povećala sigurnost u laboratorijama gdje se nalaze smrtonosni patogeni.

Povećana komunikacija u slučaju vandrednog stanja mogla bi da spasi na hiljade ljudi, rekao je Bob Graham i završio saslušanje pozitivnim riječima.

''Imamo priliku da promjenimo mogućnosti na osnovu naših akcija. ''

XS
SM
MD
LG