Linkovi

Izvršena hapšenja osumnjičenih za pripemanje napada na New York


FBI radi na proširenju antiterorističke istrage o trojici osumnjičenih za planiranje bombaških napada na Sjedinjene Države.


Jedna od najbitnijih figura u istrazi je 24-godišnji Najibullah Zazi, Afganistanac, koji je u Americi od 1999, a u posljednje vrijeme je radio kao vozač u Denveru, u saveznoj državi Colorado.


Trojica uhićenih su gospodin Zazi, njegov otac Mohammed, te istaknuti vođa džamije u New Yorku. Sve trojica su uhićeni zbog laganja federalnim vlastima.
Ostaju u pritvoru do saslušanja pred federalnim sudovima u New Yorku i Denveru.

Raymond Kelly, direktor policije grada New York-a, je povodom hapšenja izjavio:
Ova istraga će se odigravati u New Yorku, Denveru, kao i na drugim mjestima u zemlji. U ovoj istrazi postoji više strana koje se moraju istražiti.

U dokumentima suda navodi se da su se u laptopu Najibullaha Zazija nalazile instrukcije o pravljenju bombe. Zazi je javno izjavio kako nije umiješan ni u kakvo planiranje terorističkog napada. Međutim tijekom ispitivanja, priznao je agentima FBI-a kako je putovao u Pakistan i bio učen o eksplozivima u al-Qaidinim kampovima.


Analitičar za terorizam Brad Garett tvrdi da gospodin Zazi može ponuditi mnogo informacija o al-Qaidi.


Može nam reći brojeve telefona, kao i imena i lokacije. Također nam može reći ono što će se događati., kaže Garret.

Vlasti tvrde kako ne znaju mnogo o onome što je Zazi planirao, ali FBI navodi kako su na njegovom kompjuteru našli video snimke metro stanice Grand Station u New Yorku, kao i da je istraživao o rugbi i baseball stadionima u ovome gradu.

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg je uvjeren da al-Qaida nije odustala od planiranja napada na američko tlo.

Mi smo meta, a pogotovo New York, kaže gradonačelnik Bloomberg.

U službenim dokumentima suda stoji i da su u stanu u kojemu je Najibullah Zazi, odsjeo 10. rujna našli ruksake i mobilne telefone.

Stručnjaci za antiterorizam su najzabrinutiji da bi se ruksaci sa bombama mogli početi koristiti u newyorškom javnom prijevozu. Slične predmete su koristili bombaši al-Qaide na javnom metrou u Madridu 2004. godine, kao i na londonskom metrou i tradicionalnim londonskim autobusima na kat 2005.

Unatoč uhićenju Najibullah Zazija, vlasti i dalje tragaju za mogućim osumnjičenicima.

XS
SM
MD
LG