Linkovi

Barack Obama se u New Yorku susreo sa Netanyahuom i Abbasom


Američki predsjednik Barack Obama je izjavio da je od ključne važnosti da izraelski i palestinski lideri surađuju kako bi se riješila pitanja i pokrenuli zastali mirovni pregovori u regionu.

Predsjednik Obama je to izjavio u New Yorku nakon što je bio domaćin zajedničkom susretu sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Američki predsjednik je rekao da, usprkos istoriji, i nepovjerenju između dvije strane, oni moraju pronaći način da krenu naprijed. On je dodao da je postignut napredak u postavljanju temelja za nastavak mirovnih razgovora, ali da se još dosta toga mora uraditi.

Američki pregovarač za srednji istok George Mitchell će se ponovo sljedećeg mjeseca sastati sa izraelskim i palestinskim zvaničnicima.

Predsjednik Obama je rekao da je od državnog sekretara Hillary Clinton zatražio da ga sljedećeg mjeseca izvjesti o statusu razgovora.

Prije zajedničkog gospodin Obama je imao odvojene susrete sa Netanyahuom i Abbasom.

Obje strane su pažljive u podizanju nada o mogućem postizanju značajnijeg napretka tokom razgovora, posebno nakon što Sjedinjene Države nisu bile u stanju da uvjere izraelske lidere da se slože sa zaustavljanjem jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama.

Palestinski lideri kažu da gradnja novih jevrejskih naselja na zemlji koju je Izrael okupirao tokom Arapsko-izraelskog rata 1967. godine prijeti naporima na stvaranju održive palestinske države i zamrzava mirovne napore.

Izrael kaže da je izgradnja neophodna kako bi odgovorili na prirodni prirast jevrejskih porodica koje žive u okupiranom Istočnom jerusalemu.

XS
SM
MD
LG