Linkovi

Hillary Clinton - Razoružanje i ne-proliferacija su ključni američki prioriteti


Američki državni sekretar Hillary Clinton ovih dana u obranu uzima novi pristup Administracije prema pitanju proturaketne zaštite u Evropi. Na zasjedanju Generalne skupštine UN, ove sedmice Clintonova će kazati da Bijela Kuća ne odustaje od programa zaštite nego ga nastoji učiniti relevantnijim kada su u pitanju prijetnje Irana.

Odluku američke administracije da povuče plan postavljanja odbrane od raketa dugog dometa u Poljskoj i Češkoj Republici, državni sekretar Hillary Clinton je branila u svom govoru u Institutu Brookings u Washingtonu.

Obamina adminsitracija je saopćila da se radije koncentriše na odbranu od raketa srednjeg dometa, koje Iran trenutno ima.

Gospodja Clinton je rekla da se novi plan u najvećoj mjeri oslanja na raketne presretače koji se lansiraju iz mora, što znači da će sistem biti postavljen godinama ranije u odnosu na pristup Bushove administracije.

Ona je još jednom naglasila posvećenost NATO saveza vladama u Pragu i Varšavi, insistirajući na tome da protivljenje Rusije nije igralo ulogu u procjenama predsjednika Obame.

"Ova odluka nije u vezi Rusije. Ona je u vezi Irana i prijetnji koje njegov raketni program predstavlja. I zbog ovog pristupa mi vjerujemo da ćemo biti u boljoj poziciji da se nosimo sa prijetnjom, sa tehnologijom koja je uspješna i sa većom dozom povjerenja da možemo uraditi ono na što smo se obavezali."

Odluka administracije navodno je uznemirila američke saveznike u Evropi i izazvala oštre kritike američkih konzervativaca koji smatraju da je Obamina administracija popustila zbog ruskog protivljenja programu.

Govoreći o iranskim nuklearnim aktivnostima, gospodja Clinton je ponovo ukazala da Iranu ističe vrijeme da dokaže da njegov program nije u vezi oružja, ili će se susresti sa medjunarodnim sankcijama i izolacijom.

Ona je rekla da nasrtaj zvaničnog Teherana na unutarnje disidente pojačava sumnje u njegove namjere.

"Od juna, smo svjedoci angažiranja iranske vlade u kampanji politički motiviranih hapšenja, javnih sudjenja i suzbijanja prava govora. Vlada Irana traži od svijeta osjećaj pravde, ali stoji na putu pravde koju traži. I pored toga mi ostajemo spremni za angažman sa Iranom, kako bi mogli iskazati rastuću zabrinutost koju mi i naši medjunarodni partneri imamo u vezi akcija Irana, posebno na nukelanim pitanjima."

Državni sekretar je rekla da su razoružanje i ne-proliferacija, sa krajnjim ciljem uklanjanja nukelarnog oružja, ključni prioriteti Sjedinjenih Država. Predsjednik Obama u četvrtak u New Yorku planira predsjedavati specijalnim zasjedanjem Vijeća sigurnosti posvećenom tim pitanjima.

Dok su posljednjih godina Sjedinjene Države imale sumnjičav pristup prema Ujedinjenim narodima, gospodja Clinton je rekla da u 21 vijeku mi se od toga udaljavamo na naš vlastiti rizik.

XS
SM
MD
LG