Linkovi

Amerika i Kina traže puteve oživljavanja zastalih pregovora o klimatskim promjenama


Sjedinjene Države i Kina danas u New Yorku traže puteve oživljavanja zastalih pregovora o klimatskim promjenama dok se svjetsli lideri okupljaju na godišnje zasjedanje Generalne skupštine UN.

Američki predsjednik Barack Obama i kineski predsjednik Hu Jintao će se obratiti prisutnim na jednodnevnoj konferenciji posvećenoj klimatskim promjenama čiji je domaćin Generalni sekretar UN, Ban Ki-moon.

Više od 90 šefova država će biti prisutno tom sastanku. Zvaničnici se nadaju da ostvare napredak u pravcu globalnog sporazuma o klimatskim promjenama kojeg vlade planiraju dovršiti tokom decembra na sastanku u Danskoj.

Kina i Sjedinjene Države ispuštaju najviše takozvanih stakleničkih plinova, koji dolaze od spaljivanja uglja, nafte i plina.

Očekuje se da predsjednik Hu pokrene agresivniji prijedlog u vezi klimatskih pormjena.

Gospodin Obama kaže da njegova administracija ubrzano radi na novom globalnom sporazumu o klimatskim promjenama, ali nije jasno kada će se američki Kongres izjasniti o suzbijanju količine ispuštanja ugljika u atmosferu.

Predhodna administracija predsjednika George Busha je navodila Indiju i Kinu kao razlog odbijanja obaveznog smanjivanja ispuštanja stakleničkih plinova.

XS
SM
MD
LG