Linkovi

Putin pozdravio Obaminu odluku da promjeni plan raketnog štita, dok su neki u Evropi zabrinuti


Ruski premijer Vladimir Putin kaže da je odluka američkog predsjednika Baracka Obame da odustane od postavljanja raketnog štita u Poljskoj i Češkoj Republici ispravna i hrabra. Gospodin Putin je danas rekao kako se nada da će usljediti i druge mjere na unapredjenju američko-ruskih odnosa.

Medjutim, neki lideri američke Republikanske partije i političari iz zemalja istočne Evrope su kritikovali promjenu američkog plana kao obmanu.

Danas je državni sekretar, Hillary Clinton rekla da Sjedinjene Države ne uklanjaju raketnu odbranu nego primjenjuju obuhvatniji sistem odbrane. Ona tvrdi da Sjedinjene Države ne napuštaju svoje saveznike.

Jučer je republikanski senator, John McCain Obaminu odluku nazvao korakom unazad u vrijeme kada su zemlje istočne Evrope dodatno zabrinute zbog kako je rekao "obnovljenog ruskog avanturizma".

Neki češki i poljski zvaničnici su izjavili da promjena u američkom planu neće ugroziti sigurnost njihovih zemalja. Ali drugi, kao bivši češki premijer Mirek Topolanek, čija je vlada podpisala sporazum o rasporedjivanju raketa, kaže da Obamina odluka prijeti sigurnosti Češke Republike.

Ministar vanjskih poslova Poljske, Radek Sikorsky je rekao da je odluka došla u nezgodno vrijeme, na 70-tu godišnjicu Sovjetske invazije njegove zemlje, nakon Drugog svjetskog rata.

Obrazlažući odluku, predsjednik Obama je rekao da su promjene u skladu sa novim procjenama iranskog nuklearnog programa. Naime, odbrambeni štit u Poljskoj i Češkoj Republici je planiran kao zaštita od iranskih interkontinentalnih balističkih raketa. Iz Bijele kuće, medjutim, kažu da Iran mnogo sporije radi na razvoju takvog oružja nego se prvobitno mislilo, dok se pojačava prijetnja od iranskih raketa kratkog i srednjeg dometa, koje se razvijaju brže nego se predvidjalo.

Bivši američki predsjednik, George W. Bush, prvobitno je predločio podizanje raketnog štita u Poljskoj I Češkoj Republici 2006. Rusija je je odmah osudila takav potez i zaprijetila da će postaviti svoje rakete na granicu sa zemljama Evropske Unije, ukoliko Washington ostvari svoje planove.

XS
SM
MD
LG