Linkovi

Rusija pozitivno odgovorila na novi američki pristup proturaketne odbrane


Predsjednik Barack Obama je danas objavio novi pristup sistemu proturaketne odbrane i odustao od prethodnog plana da se sistemi instaliraju u Poljskoj i Češkoj Republici.

On je rekao da je do promjene došlo nakon nove analize iranskog raketnog programa koji ukazuje da Iran ne predstavlja direktnu opasnost kako se ranije smatralo.

Ministar odbrane Robert Gates je rekao da će sistem uključivati senzore i presretače u na sjeveru i jugu Evrope, ali da će takodjer postojati mogućnost povećanja kapaciteta, ukoliko se za to ukaže potreba.

Ruski predsjednik Dimitri Medvedev je rekao da je novi pristup odgovoran potez Sjedinjenih Država, da cijeni akciju predsjednika Obame i da je spreman da nastavi dijalog o raketnoj odbrani.

Moskva se oštro protivila postavljanju američkog rekatnog odbrambenog sistema u Poljskoj i Češkoj Republici, tvrdeći da će to prijetiti sigurnosti Rusije i odpočeti novu utrku u naoružanju.

Nakon što je saopćio da je odustao od plana rasporedjivanja raketa u Poljskoj i Češkoj Republici, predsjednik Obama je ponovio da je zabrinutost Rusije bila bez osnova.

Predsjednik Medvedev je rekao da će Rusija raditi sa Sjedinjenim Državama na spriječavanju proliferacije nuklearnog naoružanja i održavanju sigurnosti za sve evropske države.


XS
SM
MD
LG