Linkovi

Zdravstveni sustav Amerike: Neki ga smatraju najboljim, a neki najlošijim


Kao nacija, čini se da Amerika želi sve. Pacijenti žele najbolje liječenje, ali su šokirani kada im stigne račun.

Počeli smo iznenada dobijati račune, iako smo osigurani. rekla Arene Williams, majka bolesnog djeteta.

Doktori žele da pruže najnovije medicinske tretmane, ali kažu da nadoknade koje dobiju od osiguravajućih kompanija nisu dovoljne da pokriju njihove troškove.

Prema riječima doktora Davida Ellingtona,
Moraće se postići neki dogovor o načinu na koji se doktori plaćaju.

Vlasnici malih biznisa kažu da žele da obezbjede osiguranje za svoje radnike, ali shvataju da im je teško da plate svoj dio osiguranja.

Amy Milstead Ellzey, koja je menadžeira malog biznisa, rekla je:
Strašno je. Ne možemo priuštiti 44 procenata porasta cijene zdravstvenog osiguranja, tako da moramo tražiti neke druge planove ili smanjiti postojeće planove.

Ankete širom zemlje pokazuju da većina Amerikanaca žele poboljšanje zdravstvenog osiguranja. Predsjednik Barack Obama je Kongresu rekao da se decenije povećanja cijene zdravstva koje ne tretira sve ljude pravedno moraju okončati.

Predjsednik Obama je izjavio:
Cijena našeg zdravstvenog sistema dovoljno je pritiskala našu ekonomiju i savjest naše nacije. Moramo biti jasni: reforma ne može da čeka, i neće čekati još jednu godinu.

Jonathan Weiner je profesor politike za pitanje zdravlja na univerzitetu John Hopkins u Baltimoru.
On kaže da je najveći izazov u reformi da se osigura da svi budu uključeni, da se nijedan Amerikanac ne isključi iz medicinskog pokrića, bilo da se radi o privatnom ili vladinom osiguranju.

Za 40 do 50 miliona Amerikanaca koji nemaju osiguranje važno je da budu pokriveni. Bez kartice zdravstvenog osiguranja, zdravstvena njega je sporadična i često nepotpuna. I oni dobiju pola osiguranja koje svi drugi dobijaju. rekao je Jonathan Weiner.

Weiner vjeruje da će konačni zakon obuhvatiti siromašnu radničku klasu koja ipak previše zarađuje da bi se kvalifikovala za vladin program Medicaid. On kaže da će oni biti uključeni u drugi javni plan ili privatni osiguravajući plan.

Weiner tvrdi da će osiguravajuće kompanije morati primiti svakoga bez obzira na bolest. Također tvrdi da će to biti jedna od pozitivnih izmjena u zdravstvu koja će obradovati svakog Amerikanca.

Weiner je naveo i da je Američki zdravstveni sistem predugo plaćao medicinske troškove na osnovu toga koliko je ozbiljna bolest pacijenta, a premalo za prevenciju hroničnih bolesti.

Trenutno se doktorima plaća sve više i više kada naručuju testove. Što je pacijent bolesniji, oni dobijaju više novca. Mi moramo promijeniti sistem - kako bi nagradjivao efikasnost i činio ljude zdravijim. kaže Weiner

Predsjednik Obama kaže da će njegov prijedlog reforme zdravstvenog osiguranja koštati oko 900 milijardi dolara u toku sljedeće decenije, i da će biti djelimično finansiran novcem koji se već nalazi u postojećem sistemu. Kritičari kažu da je postojeći sistem rasipan, neefikasan, prepun nepotrebnih administrativnih troškova, i da ga predvodi loš menadžment.
Pacijenti i njihove osiguravajuće firme plaćaju prevelike cijene za medicinsku njegu koja nekada nije odgovarajuća, kao i za cijenu njege drugih koji nisu osigurani.
Kada se predsjednik Obama obratio Kongresu 9. septembra, on je rekao je prošao skoro cijeli vijek od kako je bivši predsjednik Theodore Roosvelt zatražio reformu zdravstva.

Predsjednik Obama je 9. septembra rekao:
Razumijem da je ova debata teška. Znam da su mnogi u zemlji skeptični jer se vlada brine o njima.

Mogli bi proæi mjeseci prije nego što se postigne bilo kakav dogovor o reformi zdravstva, ako se to na kraju uopšte desi.

XS
SM
MD
LG