Linkovi

Potrebne dodatne vojne trupe u Afganistanu


Američki vojni zvaničnici su u utrci s vremenom i rastućim protivljenjem američke javnosti, u nastojanju da promijene sve opasniju situaciju u Afganistanu, gdje je nasilje doseglo najveći nivo otkako su Talibani zbačeni s vlasti.

Svjedočeći u Senatskom odboru za oružane snage, načelnik generalštaba američkih oružanih snaga, admiral Michael Mullen je rekao:

Kako bi pobijedili pobunjenike trebat će nam dodatne snage i bez sumnje više vremena, ali i više predanosti kako bismo zaštitili afganistanski narod i uspostavili dobru vladu.

Admiral nije rekao koliko dodatnih vojnika je potrebno, ali je rekao kako, od generala , glavnog američkog i NATO zapovjednika u Afganistanu, očekuje zahtjev za dodatnim vojnim snagama u sljedeće dvije sedmice.

Sjedinjene Države trenutno imaju 62,000 vojnika u Afganistanu, skoro dupli broj od prošle godine.
Do kraja 2009. broj bi trebao narasti do 68,000.

Iako je predsjednik Obama rekao da će poslati 17,000 vojnika i 4,000 trenera afganistanskih vojnika, američki zvaničnici sada navode da se pogoršava situacija u područjima u kojima su se ubacili talibani.

Admiral Mullen je rekao da ako Talibani preuzmu kontrolu nad Afganistanom, zemlja će ponovno postati raj za teroristièke grupe kao što je Al-Qaida.

Zapovjednik združenog stožera Michael Mullen je rekao:


Afganistan je trenutno epicentar terorizma. Jasno je da je Al-Qaide oslabljena dok su nastanjeni u Pakistanu, i ovo je Pakistansko-Afganistansko pitanje. Oni ni u kojem slučaju nisu mrtvi. Ovo je vrlo ozbiljna prijetnja.


Mullen je pozvao na strpljenje s NATO i američkim trupama u Afganistanu pošto američka javnost i neki članovi Kongresa postaju veoma uznemireni zbog konflikta.

Nedavna CNN-ova anketa je pokazala da je 58% Amerikanaca protiv ovoga rata, dok ih samo 39% podržava rat.

Predsjedavajući u Senatskom odboru za oružane snage, demokrat Carl Levin tvrdi da Pentagon ne bi trebao slati svoje dodatne trupe sve dok ne poduzmu obimniju akciju povećanja afganistanskih vojnika.

Senator Carl Levin, Predsjedavajući u Senatskom odboru za oružane snage je rekao:
Naša podrška njihovom povećanju će pokazati našu posvećenost uspjehu misije, koja je očito u našem nacionalnom interesu, izbjegavajući rizik koji ide sa povećanjem broja američkih vojnika.

Neki članovi Kongresa vrše pritisak na Obaminu administraciju da izvuče lekciju iz rata u Iraku, gdje su američke snage uspjele prigušiti nasilje.

Republikanski senator John McCain tvrdi da bi trebalo poslati više vojnika u Afganistan.


Svaki dan odgaðamo ovu strategiju slanja dodatnih vojnika u Afganistan, što svi znamo da je neizbježno, i time ugrožavamo živote mladih vojnika koji su već tamo. rekao je senator McCAIN.

Admiral Mullen tvrdi da će se situacija u Afganistanu nastaviti pogoršavati bez obnovljene američke predanosti.
Također je rekao da je general McChrystal zatekao gore stanje u Afganistanu nego što je očekivao, kada je prije nekoliko mjeseci došao na tu funkciju.

Ova godina je bila najsmrtonosnija za strane snage u Afganistanu otkako je konflikt poèeo prije skoro osam godina.


XS
SM
MD
LG