Linkovi

Ben Bernanke: Recesija pri kraju, a oporavak spor


Predsjedatelj federalnih rezervi Ben Bernanke je izjavio da je najgora američka recesija nakon velike depresije vjerovatno pri kraju, ali je upozorio da će oporavak biti spor. On dodaje da bi rast u 2010 mogao biti umjeren, što će, kako navodi, vjerovatno odgoditi otvaranje novih radnih mjesta. Predsjednik Obama je u međuvremenu pružio uvjeravanja radnicima u Ohio-u da je politika njegove administracije djelotvorna.

Nakon što je govorio o potrebi oštrije financijske kontrole na Wall Streetu, predsjednik Obama je nastavio govoriti o ekonomiji. On se jučer obratio radnicima u fabrici General Motors u Ohio-u. Potražnja za novim vozilima u okviru vladinog programa "gotovina za krš" je bila toliko velika, da je fabrika ponovno uposlila 150 radnika koji su bili otpušteni.

Naše vjerovanje je bilo da će, ako se GM obnovi i spremi za 21 vijek, to biti dobro za američke radnike, za proizvodnju, za američku ekonomiju, rekao je predsjednik Obama.

Ali njegova poruka dolazi u trenucima pomiješanih ekonomskih signala. Prodaja je povećana za skoro 3% prošlog mjeseca, dok se nezaposlenost ponovno povećala, i sada se nalazi na najvećem nivou u posljednjih 26 godina. Pa ipak, govoreći o stanju američke ekonomije, Ben Bernanke je rekao da je recesija vjerovatno završena.

Mnogi analitičari procjenjuju da smo u oporavku, i da ćemo u trećem kvartalu ostvariti porast koji će se nastaviti do 2010, rekao je gospodin Bernanke.

On je međutim upozorio da će oporavak biti spor, a da će nezaposlenost rasti do sljedeće godine.

Sa tehničkog stajališta, u ovom trenutku recesija je vjerovatno okončana. Međutim neko vrijeme će se to osjećati kao slaba ekonomija, i mnogi će još uvijek uvidjeti da sigurnost njihovog posla i status zaposlenja nisu ono što bi oni željeli, rekao je Ben Bernanke.

Za Ricka Hirsta, koji je nedavno izgubio posao u Microsoftu, to nije bila vijest koju je želio da čuje.

Sve sam uradio kako treba. Imam diplomu,vrijedno sam radio, sve sam od sebe dao, nisam lagao, varao ili krao. I zašto sada nisam među zaposlenima?, pita se Rick Hirst.

Predsjednik Obama priznaje da oporavak neće biti jednostavan ili brz. Ali je radnicima rekao da je uvjeren da ekonomske oluje iz posljednje dvije godine prestaju.

XS
SM
MD
LG