Linkovi

Biljana Plavšić od 27 oktobra na slobodi


Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije odobrio je Biljani Plavšić ranije poštanje na slobodu, nakon što je odslužila dvije trećine svoje 11-godišnje kazne.

Tu je odluku Haški tribunal saopćio danas, odobravajući puštanje na slobodu Biljane Plavšić iz zatvora u Švedskoj u kome se nalazila većim dijelom do sada odslužene kazne.

Sud je 79-to godišnju Biljanu Plavšić, osudio 2003. godine, nakon što se izjasnila krivom za svoju ulogu u proganjanju Bošnjaka i Hrvata tokom sukoba u BiH 1990-tih godina. U dogovoru sa tadašnjom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte, Plavšić je priznala krivicu za zločine protiv čovječnosti u BiH, a tužitelji su zauzvrat odustali od sedam ostalih tačaka optužbe koji su je teretili za genocide, istrebljenje i ubistva.

Od juna 2003. ona kaznu izdržava u zatvoru Hinsenberg u švedskom gradu Orebou. Prije odlaska u Švedsku godinu i po je provela u kućnom pritvoru u Beogradu.

Odlukom o pomilovanju, a u skladu sa švedskim zakonima, Biljana Plavšić će 27. oktobra ove godine dobiti pravo puštanja na prijevremenu slobodu.

XS
SM
MD
LG