Linkovi

Obama se susreće sa rastućim neslaganjem o slanju dodatnih američkih vojnika u Afganistan 


Predsjednik Obama se susreće sa rastućim neslaganjem unutar svoje partije kada je riječ o planovima slanja dodatnih američkih vojnika u rat u Afganistanu, i pored toga što američki vojni zapovjednici na terenu kažu da se situacija pogoršava.

Talibanski pobunjenici su, prema svim procjenama, od nedavno ostvarili napredak u Afganistanu.

Prošlog petka, predsjednik Senatskog komiteta za oružane snage, Carl Levin, je članovima Senata rekao da nove američke vojnike ne bi trebalo slati u Afganistan dok Sjedinjene Države ne ubrzaju trening afganistanske armije. On je rekao da bi trebalo povećati broj afganistanskih vojnika.

Naša podrška njihovom povećanju će pokazati našu posvećenost uspjehu misije, koja je očito u našem nacionalnom interesu, bez povećanja broja američkih vojnika što pribavlja hranu za talibansku propagandu. Rekao je senator Levin.

On je, takodjer, rekao da američka oprema koja više nije potrebna u Iraku treba biti na raspolaganju snagama u Afganistanu.

Levin se upravo vratio iz pokrajine Helmand u Afganistanu. Govoreći tim povodom novinarima on je rekao da lideri u Afganistanu žele mogućnost da se sami bore protiv Talibana: "Oni mrze Talibane, oni su živjeli pod njihovom upravom. Glavni razlog našeg boravka tamo je da im pomognemo da uspiju u svojim naporima."

Predsjednik Obama je rat u Afganistan nazvao ratom iz neophodnosti.

68 hiljada američkih vojnika su već tamo ili će biti tamo do kraja ove godine.

Nedavno, glavni zapovjednik u Afganistanu, američki general Stanley McChrystal je podnio izvještaj predsjedniku Obami opisujući pogoršanje situacije, ali nije jasno da li je tražio i dodatne vojnike. Očekuje se da administracija o slanju dodatnih vojnika odluči narednih sedmica.

Uoči obilježavanja godišnjice 11. septembra, predsjedavajuća Zastupničkog doma, Nancy Pelosi je, takodjer, izrazila sumnju u vezi slanja dodatnih američkih vojnika u rat.

"Ne mislim da ima puno podrške za slanje dodatnih vojnika u Afganistan, niti u zemlji niti u Kongresu", rekla je Pelosi.

U medjuvremenu, novi izvještaj Londonskog političkog instituta navodi da su se aktivnosti Talibana proširile na 80 procenata Afganistana, sa jednim ili više napada sedmično.

XS
SM
MD
LG