Linkovi

Preminuo glumac Patrick Swayze


Glumac Patrick Swayze je preminuo u 57-oj godini života nakon duge borbe sa rakom pankreasa. On je bio sin koreografkinje Patsy Swayze, plesač sa klasičnim plesnim obrazovanjem koji je glumio u romantičnim dramama i akcionim filmovima. Bio je zvijezda velikih filmskih hitova kao što su "Dirty Dancing" i "Ghost". Patrick Swayze je, kako se navodi, preminuo u miru, u krugu svoje obitelji.

On je postao slavan početkom 80-ih godina sa adaptacijom tinejdžerskog romana S.E. Hintona "The Outsiders".

Postao je miljenik ženskog dijela publike i nominirani za nagradu Zlatni globus 1987 sa filmom "Dirty Dancing", a vrhunac slave je dosegao tri godine nakon toga u romantičnom filmu "Ghost", u kojem je glumio sa Demi Moore.

Patrick Swayze je prvi put objelodanio svoju bolest u martu 2008. Tada su mu, prema nekim izvještajima, davali samo još nekoliko sedmica života, ali je njegov doktor rekao da je situacija bila mnogo optimističnija od toga.

Nastavio je raditi usprkos dijagnozi, pišući memoare sa svojom suprugom i snimajući tv dramu The Beast. Odlučio je da ne koristi tablete protiv bolova dok je snimao tu seriju, jer bi one, kako je vjerovao, mogle negativno utjecati ne njegovu glumu.

U septembru 2008, on se pojavio u televizijskom događaju uživo nazvanom Borite se protiv raka gdje je rekao:

I dalje sanjam o budućnosti, budućnosti dugog i zdravog života. O životu koji se ne živi u sjeni raka, već pod svjetlosti. Sanjam da će svako ko dobije tu dijagnozu biti sretan da ima nadu, da svako ljudsko biće koje se izgubi zbog raka nije izgubljeno, već da stoji sa nama ovdje večeras, rekao je tada Patrick Swayze.

Sjetimo se i njegovih filmova To Wong Foo, Thanks for everything Julie Newmar, Point Break, Tall Tale, Skatetown USA.

Njegov kolega glumac, David Hasselhoff je rekao:

Bio je izvanredan čovjek, sa izvanrednim duhom. Divim se načinu na kojeg je nastavio raditi kao šampion.

Patrick Swayze, van filmskog ekrana, se zalagao za očuvanje prirode, bio je dirnut vremenom provedenim u Africi.

Još od 1975 je bio oženjen sa Nimeni, također plesačicom koja je svojevremeno uzimala časove plesa kod njegove mame. Upoznali su se kada je njemu bilo 19, a njoj 15 godina.

Njegove kolege u Hollywoodu izražavaju tugu, ali i divljenje za njegovu hrabrost tokom 20 mjeseci borbe sa opakom bolesti.


XS
SM
MD
LG