Linkovi

Kakvi su rezultati programa američke vlade „gotovina za krš“ ?


Program američke vlade poznat pod imenom Gotovina za krš u kojem su vlasnici kada kupuju novi automobil za svoj dotrajali auto dobivali do 4,5 hiljada dolara završen je u avgustu, ali oni koji su prihvatili stare automobile, tek sada vide korist od toga. Naime, većina njih morala je do sada da čeka na državnu kompenzaciju za ove dotrajale automobile. Kane Faranbaugh iz Glasa Amerike u Saveznoj državi Illinois istražuje dobre i loše strane ovog programa.

Dave Anderson je treća generacija Andersona koji drže I-55 Otpad u Channahon u Illinoisy: „Većina otpada koji još uvijek rade se zaista bave recikliranjem. Mi smo vjerovatno i njabolji u tome, mi smanjujemo troškove auto dijelova, i ljudima pružimo priliku da nešto i uštede.”

Zahvaljajući programu Gotovoina za krš, ovo će možda biti sezona za najveće poslove I-55 Otpad u njihovoj pedesetogodišnjoj istoriji.

Pretpostavljamo da se radi izmedju četiri i pet stotina automobila od raznih dilera iz ovog regiona, kaže David Anderson.

To bi moglo udvostručiti broj automobila na Andersonovom skladištu.

Više automobila, znači i veću zaradu jer Anderson svoj profit ostvaruje od prodaje rezervnih dijelova i recikliranja metala i drugog otpada.

Medjutim, ovaj državni program Gotovina za krš zahtijeva da se permanentno unište motori prije nego se automobili pošalju na otpad. To eliminiše najprofitabilniji dio automobila.

Dave Anderson kaže da automobil mora biti uništen sa cijelim motorom. Mi moramo dokumentovati da je to uradjeno u roku od 180 dana, kaže on.

A bez motora, za prodaju ostaju mali dijelovi kao što su prozori, radio, farovi. Teško je reći kakava se zarada od toga može dobiti.

Anderson kaže da jedna dobra strana ovog programa da će dijelovi koje bude mogao prodati biti u boljem stanju nego inače, jer je većina automobila koji čekaju na uništavanje u odličnom stanju.

Medjutim, kada se jednom i sakupe dijelovi za prodaju, za njih možda neće biti tržišta, jer će automobili na koji idu ovi dijelovi već biti uništeni, takodjer zahvaljujući programu Gotovina za krš.

To ograničava količinu automobila za koje su potrebni ovi dijelovi, pa time i prodaju. Znam da su neke automehaničarske radnje zabrinute zbog toga, kaže Dave Anderson.

Automobilski otpadi širom Sjedinjenih Država sa nose sa momentalnim dobrim i lošim stranama ovog programa, dokpogodnosti kao što su čistiji vazduh i manja ovisnost o nafti još uvijek nisu realizovane.

Američko ministarstvo transporta kaže da su isplatili 2,9 milijardi dolara kupcima novih automobila. Oni su kupili oko 700.000 automobila koji troše manje goriva. Program je kreirao ili sačuvao 42 hiljade radnih mjesta. Jedno od njih je upravo na Andersonovom otpadu, koji kaže da je toliko zauzet da će morati uposliti još jednog radnika.

XS
SM
MD
LG