Linkovi

Hillary Clinton borac za prava žena 


Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton veoma jasno ističe da planira prava žena postaviti kao veći prioritet nego ikada prije u američkoj vanjskoj politici. Na svom nedavnom putu u Afriku, Clinton je vršila pritisak na afričke lidere zbog zlostavljanja žena u njihovim zemljama. Gospođa Clinton koristi svoj status kako bi unaprijedila prilike za žene i djevojčice cijeloga svijeta.

Hillary Clinton je provela 11 dana na svom putu u Afriku prošli mjesec, što je bio njezin najduži put do sada otkako je došla na funkciju. Na putu se sastajala sa liderima afričkih zemalja, ali je također posjetila i žene farmerice u Keniji, te također žene koje vode projekte izgradnje u Cape Townu u Južnoafričkoj Republici.

Zastupnici za ženska prava tvrde da je gđa. Clinton omogućila korak naprijed privukavši svjetsku pažnju na siromašne i zlostavljane žene. Clinton je već godinama borac za prava žena.

Postalo je kristalno jasno da državni sekretar ima posebnu strast za borbu za prava žena kada je 1995., tada kao prva dama, održala govor na Konferenciji žena Ujedinjenih Naroda u Pekingu.

Tijekom svog puta u Afriku, avionom Ujedninjenih Naroda, posjetila je istočni dio Demokratske Republike Kongo, koje prema UN-u ima u svijetu najveću stopu silovanja žena i drugih vrsta seksualnog nasilja.

“Upravo sam došla sa sastanka sa dvjema ženama koje su preživjele seksualni napad. Ove žene su kao i mnoge žene u njihovoj regiji preživjele strašne grozote. Sjedinjene Države osuđuju ovakve napade, sve one koji ih čine, ali i one koji ih podržavaju.” Rekla je, tom prilikom, gospodja Clinton.

Hillary Clinton je izabrala svoju blisku prijateljicu Melanne Verveer za prvu ambasadoricu za pitanja prava žena. Clinton je također izjavila da će State Department pri donošenju svih važnijih odluka razmatrati kakav će utjecaj na žene imati te odluke.

Jessica Grounds je predsjednica neprofitnog odbora za političku akciju u Washingtonu pod nazivom "Žene ispod četrdesete": Državni tajnica Clinton je pitanje ženskih prava iznijela kao top prioritet. Svaka odluka sada prolazi kroz taj ured, i to je jako bitno jer ženska pitanja često znaju biti prikazana kao nepodobna ili ih se tretira kao pitanja manjina.

Kritičari navode kako bi Clinton trebala staviti za svoj prioritet terorizam i proliferaciju nuklearnog naoružanja, a ne ženska prava.

Lawrence Wilkerson je bio šef kabineta nekadašnjem Državnom sekretaru Colinu Powellu: Prava žena su visoko na mojoj listi prioriteta. Bitna su za jačanje ostatka svijeta koji treba napredak, ali ovo pitanje nije moj prioritet, ima mnogo stvari koje su bitnije.

Wilkerson također kaže da Clinton treba biti jako oprezna sa forsiranjem pitanja ojačanja žena u nekim zemljama.

“U društvima u kojima su ženska prava jako ograničena, kao što su u Afganistanu na primjer, tu moramo biti veoma oprezni kada želimo pomaknuti to društvo prema pružanju većih prava ženama, mada je to pitanje važno.”

Ali ima i drugih koji komentiraju ovo pitanje, koji navode da Clinton treba iskorištavati svoj poseban položaj kako bi inzistirala na ženskim pravima, jer su neke žene još uvijek žrtve nasilja i represije u mnogim dijelovima svijeta, što čini njihova prava moralnim izazovom našeg vremena.

XS
SM
MD
LG