Linkovi

Kako spriječiti biološke napade?Iz Washingtona upozoravaju da prognoze mogu biti zastrašujuće, a senatori na dnevni red stavljaju zakon kojim će, kako se nadaju, ipak biti spriječeni budući napadi biološkim oružjem. Oni čak vjeruju da će tim zakonom biti uspostavljen, kako ga zovu, jedan zlatni medjunarodni standard za sigurnost od napada biološkim oružjima. Uspostavljanje precizne klasifikacije najopasnijih patogena dio je takvih sigurnosnih priprema.

Samo sedmicu dana nakon napada 11. septembra, anthrax, smrtonosna bakterija, regularnom poštom je bila poslana na adrese američkih senatora i u redakcije medija.

Od izloženosti anthraxu umrlo je 5 lica, a 17 ih je bilo inficirano. Najveći broj eksperata saglasan je u ocjeni da su Sjedinjene Države bile nespremne za biološki napad. Neki tvrde da je to tako i danas.

Kongresna radna grupa, imenovana tim povodom, zaključila je da je vjerovatno za pretpostaviti da će se napad biološkim oružjem dogoditi negdje u svijetu u naredne 4 godine. To je senatore iz Komiteta za pitanja domovinske sigurnosti navelo da predlože zakon kojim bi se to preduprijedilo.

Senator Susan Collins:

- Sve je manje tehnoloških prepreka za razvoj i rasturanje nekog biološkog oružja. Pristup opasnim patogenima je raširen i sve ga je teže spriječiti, kaže senatorica Collins.

Federalni istražitelji navode da je za rukovanje najopasnijim patogenima u 400 istraživačkih centara u Americi, ovlašteno 15 hiljada ljudi. Jedan od takvih pogona je i ova vojna laboratorija u blizini Washingtona, odakle je, prema vjerovanju FBI-a, krenuo i smrtonosni anthrax 2001. godine.

Predvidjeno je da se uspostavi klasifikacija za 82 patogena, sa većom sigurnošću za one najopasnije i sa manje restrikcija za one koji ne predstavljaju ozbiljniju prijetnju.

Velike boginje i anthrax - biće u Klasi 1.

50 miliona dolara godišnje biće godišnje odvajano za dodatne mjere sigurnosti.

Senatori se nadaju da će ovim zakonom biti uspostavljen standard kojeg može slijediti cijeli svijet.

Bob Graham je na čelu Komisije koja je predvidjela mogući budući biološki napad.

- U svijetu postoji dvadesetak zemalja koje su veliki proizvodjači patogena. Ima ih još oko dvadeset ili više koje pojačavaju svoje kapacitete za to. Mi taj problem pod kontrolu moramo staviti sada. Vrijeme ovdje nije na našoj strani, zaključuje gospo.

Predvidja se da zakonom budu identificirane rizične zemlje, da im se pomogne u jačanju sigurnosti njihovih laboratorija i da se dodatno obuče naučnici koji će rukovati njihovim patogenima Klase 1.

Joe Hogler je iz korporacije RAND:

- Može se djelovati kroz medjunarodne organizacije, koroz posrednike, ali i dalje ima prostora za svakoga ko želi da učestvuje u ovakvom planu, kaže on.

Kavita Berger, iz Američkog udruženja za unapredjenje nauke, podsjeća da u mnogim zemljama u razvoju, patogene, takorekuć - prirodnim putem, prenose komarci. Malarija je jedan takv primjer.

- Sa izuzetkom možda velikih boginja i virusa gripa iz 1918 - sve drugo su prirodni agensi, nadjeni nedgdje u prirodi, negdje u svijetu. Veliki broj onoga što zovemo agensima, ustvari su redovni zdravstveni problemi u drugim dijelovima svijeta, upozorava ona.

Prijedlogom zakona predvidjeno je da se za medjunarodne zahvate potroši 40 miliona dolara, a zatim 75 miliona u 2011.

Neki od vas će biti iznenadjeni kad saznaju da ovakav pristup sigurnosti nije primijenjen odmah 2001., nakon septembarskih napada. I naučnici i članovi kongresa za to krive rivalitet medju vladinim službama i nedostatak komunikacija.
I, kako reče jedan senator, nekad je i zakon nužan da ljude natjera da rade ono što bi inače trebali da rade radi interesa nacionalne sigurnosti.

XS
SM
MD
LG