Linkovi

Vladimir Putin - Rusija žali za žrtvama poginulim u napadu islamskih militanata prije osam godina


U Rusiji, premijer Vladimir Putin je rekao da Rusija žali za žrtvama poginulim u napadu islamskih militanata prije osam godina. Itar-Tass navodi Putinove riječi da je godišnjica 11. Septembra podsjećanje za sve zemlje da nesporazume ostave po strani i bore se protiv zajedničke prijetnje od terorizma.

U Kyrgystanu, predsjednik Kurmanbek Bakiyev je naglasio dugogodišnje napore njegove zemlje i nastavak spremnosti u brobi protiv terorizma.

Gospodin Bakiyev je govorio na aerodromu Manas, izvan kirgijskog glavnog grada Bishkeka, gdje Sjedinjene Države drže veći zračni tranzitni centar za podršku operacijama u Afganistanu.

Sjedinjene Države i Kyrgystan su podpisali sporazum prije dva mjeseca kojim se Sjedinjenim Državama dozvoljava nastavak korištenja aerodroma Manas u zamjenu za dogradnju te zražne baze koja je i komercijalni aerodrom, i povećanu cijenu iznajmljivanja.

Gospodin Bakiyev je rekao da se narod Kyrgystana pridružio svim Amerikancima u žalosti za žrtvama koordiniranih napada otetim avionima 2001. godine, u kojima je u New Yorku, Washingtonu i Pennsylvaniji poginulo blizu 3 hiljade ljudi.

XS
SM
MD
LG