Linkovi

Republikanski zastupnik se izvinio što je predsjednika Obamu nazvao lažovom


Zastupnik u američkom kongresu, Joe Wilson, republikanac iz Južne Caroline se izvinio predsjedniku Baracku Obami što ga je tokom predsjednikovog izlaganja plana zdravstvene reforme pred oba doma Kongresa nazvao lažovom.

Joe Wilson je uzviknuo "Vi lažete" kada je predsjednik Obama rekao da njegov plan zdravstvene reforme neće pokrivati ilegalne imigrante.

U saopćenju objavljenom kratko nakon Obaminog govora, Wilson je svoju primjedbu nazvao "neprimejrenom i za žaljenje", rekavši da je podlegao emocijama. On se izvinio predsjedniku za, kako je rekao, "nodstatak pristojnosti".

Zastupnik Wilson je, takodjer, nazvao Bijelu kuću i lično se izvinio šefu Obaminog kabineta, Rahmu Emenuelu.

Wilsonova primjedba izazvala je kritiku i prominentnog lidera iz njegove vlastite partije, senator Johna McCaina. U intervjuu za CNN, nakon predsjednikovog govora, McCain, koji je bio rival Baracku Obami na predsjedničkim izborima 2008., je za ispad zastupnika Wilsona rekao da predstavlja "totalno nepoštivanje".

Inače, predsjednik Obama je tokom govora nekoliko puta prekidan uzvicima neslganja iz kongresnog krila Republikanaca. Mnogi su se smijali kada je predsjednik rekao da još uvijek postoje znaščajni detalji koje treba usaglasiti prije usvajanja konačnog zakona.

XS
SM
MD
LG