Linkovi

Predsjednik Obama odlučan da kvalitetna zdravstvena zaštita bude dostupna svakom Amerikancu


Predsjednik je odlučno rekao da je sada vrijeme akcije:

"Nema više prepiranja. Prošlo je vrijeme za igru. Sada je sezona akcije. Mi sada moramo zajedno iznijeti najbolje ideje iz obje partije, i pokazati Amerikancima da još uvijek možemo raditi ono za što smo izabrani."

On je rekao de nesposobnost Amerike da se nosi sa rastućim troškovima zdravstvene zaštite vodi zemlju u kritično stanje, i od zakonodavaca zatražio da politiku ostave po strani i djeluju za zajedničko dobro:

"Svako u ovoj sobi zna šta će se desiti ako ništa ne poduzmemo. Naš deficit će rasti. Više porodica će bankrotirati. Više poslova će biti zatvoreno."

Ali, kritičari kažu da napori na reformi idu prebrzo i plaše se da bi rezultat mogao biti da vlada u cijelini preuzme zdravstvenu zaštitu.

Tokom brojnih javnih rasprava u augustu, u vrijeme kongresne pauze, napetosti su porasle.

Bilo je ljutnje i uzvikivanja na ovoj raspravi u Pennsylvaniji:
"Onda će Kongres i vlada ocjenjivati vaše zdravlje", ljutito je rekao jedan od učesnika u raspravi.

Predsjednik, medjutim, kaže da protivnici okolo šire laži. On je rekao da želi poštenu raspravu:

"Ukoliko pogrešno predstavljate to što je u planu, mi ćemo vas javno prozvati. I, ja neću prihvatiti status quo kao rješenje. Ne ovom prilikom. Ne sada."

Predsjednik Obama kaže da želi ukomponovati ideje sa svih strana političkog spektra.

On je govorio o zaštiti Amerikanaca koji su osigurani kroz privatne kompanije, i akciji vlade da zdravstvena zaštita bude svima dostupna:

"Ja neću popustiti oko osnovnog principa da Amerikanci, koji ne mogu priuštiti postojeće osiguranje, dobiju prihvatljiv izbor."

Kongresmen, Charles Boustany iz Louisiane je saopćio odgovor Republikanaca na govor predsjednika. On je rekao da demokrati trebaju u cijelini odbaciti svoj prijedlog i početi iznova:

"Jasno je da mnogi Amerikanci žele reformu zdravstvene zaštite, ali oni žele da to lideri, koje su izabrali, urade kako treba."

Boustani, inače hirurg po profesiji, kaže da se Republikanci slažu da je reforma neophodna.

Ali, tokom predsjednikovog govora bilo je dramatičnih podsjećanja koliko su duboke podjele oko reforme zdravstvene zaštite.

Kada je Obama rekao:
"Reforma koju predlažem neće se primjenjivati na ilegalne imigrante."
"Vi lažete!" Čulo se iz Republikanskog krila u Kongresu.
"Ne, to je istina." Odgovorio je Obama.

Neuobičajena primjedba došla je od republikanskog zastupnika, Joa Wilsona, iz Južne Caroline.

U saopćenju objavljenom kratko nakon Obaminog govora, Wilson je svoju primjedbu nazvao "neprimejrenom i za žaljenje", rekavši da je podlegao emocijama.

On se izvinio predsjedniku za, kako je rekao, "nedostatak pristojnosti".

Zastupnik Wilson je, takodjer, nazvao Bijelu kuću i lično se izvinio šefu Obaminog kabineta, Rahmu Emenuelu.

Inače, predsjednik Obama je tokom govora nekoliko puta prekidan uzvicima neslaganja iz kongresnog krila Republikanaca.

Vođa republikanske manjine u zastupničkom domu John Boehner je izjavio da je predsjednikov govor imao za cilj učiniti plan boljim negoli uistinu jeste i "staviti ruž za usne na svinju i nazvati je drugim imenom".

I republikanci i umjereni demokrati tvrde da bi javno osiguranje bilo odveć skupo i da bi povećalo savezni proračunski manjak

Sa druge strane, iz Demokratskog krila, predsjednikov govor je, takodjer, više puta prekidan aplauzom i burnim uzvicima podrške, dok je Obama iznosio pojedinosti svog 900 milijardi dolara vrijednog prijedloga koji bi uključivao i javno zdravstveno osiguranje.

Po njemu, taj plan ne bi povećao proračunski manjak, već bi se financirao eliminacijom rasipne potrošnje u postojećem sistemu.

On je, takodjer, rekao da nijedan dolar iz savezne blagajne neće biti utrošen za financiranje pobačaja.

Predsjednik je dodao da bi osobe koje ne mogu priuštiti ni najjeftinije zdravstveno osiguranje dobile poreske olakšice na temelju iznosa koji im je potreban za liječenje.

Od poslodavaca bi se tražilo da ponude uposlenicima zdravstveno osiguranje, a od uposlenika da ga imaju.

Predsjednik Obama tvrdi da bi njegov plan omogućio konkurenciju privatnih osiguravajućih kompanija i smanjio troškove zdravstvene zaštite.

On je naglasio da će u nadolazećim sedmicama tražiti zajedničke tačke s kongresnim zastupnicima, te upozorio protivnike reforme sistema zdravstvene zaštite da njegov plan ne predstavljaju u iskrivljenom svjetlu.


XS
SM
MD
LG