Linkovi

Film o propasti ekvadorske prašumeNakon gotovo trideset godina eksploatacije, kompanija Texaco Oil napustila je Ecuador 1992. godine. Godinu dana nakon toga, podignuta je, u ime 30 hiljada pripadnika domorodačkog naroda, tužba protiv te korporacije pod navodom da je Texaco opasno zagadio njihovu zemlju i vodu. Ta sudska bitka, koja još traje, tema je dokumetarnog filma pod naslovom SIROVA NAFTA, koji je nakon premijere na ovogodišnjem festivalu Sundance, obišao brojne druge festivale, a u redovne bioskope krenuo je početkom ovog mjeseca.

Film započinje u ekvadorskoj Amazoniji, drevnoj teritoriji domorodačkog naroda Kofan.

- Evo nas na mjestu koje bi trebalo da predstavlja raj, na mjestu najbogatijem različitim oblicima života na Zamlji, ili bi to trebalo da bude, u narodu koji je godinama živio ovdje uz vodu, ali koji više ne može da se održi ovdje, jer ribe su mrtve i oni jedu tunjevinu iz konzervi.

Filmski autor Joe Berlinger je u Ecuador stigao 12 godina nakon što je započela sudska bitka tog domorodačkog naroda protiv TEXACO-a, odnosno kompanije Chevron, koja je Texaco preuzela 2001. godine. Uglavnom, ta kompanija je na ovom području naftu crpila 30 godina.

Kad je upoznao Pablo-a Fajarda, glavnog zastupnika tužilaca u postupku, Joe Berlinger je shvatio da ima priču koju vrijedi ispričati.

- On je neko ko je imao veoma siromašno djetinjstvo, zatim je kao mladić radio na naftnim poljima. Svjedok je razaranju okoline, degradaciji čivota, ponižavanju radnika i lošem odnosu prema stanovništvu. Sve je to doprinosilo muci u njegovom stomaku, kaže reditelj

Fajardo je ustao protiv ogromne multinacionalne korporacije. U filmu, kao i na sudu on kaže da je Texaco, kao i njegov sadašnji vlasnik, odgovoran za bacanje otrovnog otpada u amazonsku prašumu.

- Više od 3 milijarde litara otrovne zagadjene vode prosuto je u močvare i u rijeke na ovom području. Ono što narod traži je kompletno ozdravljenje područja kojeg je Texaco zagadio, kaže Fajardo.

Dokumentaristi i novinari pratili su domorodce na sastanak akcionara Chevrona u San Franciscu 2007. Pokrivali su put ekvadorskog predsjednika Rafaela Correa-e u ugroženi region i snimili debatu izmedju Fajarda i zastupnika tužene kompanije, Adolfa Callejasa, na mjestu gdje su upravo prikupljeni uzorci zagadjenog tla.

- Ova materija koju smo ovdje našli, može se naći svuda po ovom području. Rezultat - su desetine muškaraca i žena koji boluju od tumora i umiru od tumora kaže Fajardo.

Adolfo Callejas, advokat kompanije Chevron, tvrdi da je uzorcima nemoguce ustanoviti datume i dovesti u vezu sa Texacom.

- Ovo su lažne optužbe i ne može se podrazumijevati da zbog toga što je tu izgradio stanicu, Texaco trba da vječno bude odgovoran za sve što krene naopako tvrdi Callejas..

U filmu se, kaže autor, radi o nečemu što je veće od sudske argumentacije.

- Za mene je ovo priča o propadanju jednog domorodačkog naroda, ja o tome želim da film govori, kako je ovaj narod propao kao rezultat industrijalizacije.

I dok se ovaj slučaj još razvlači posudovima, film SIROVA NAFTA putuje po filmskim festivalima i specijalnim projekcijama - poput ove u Ecuadoru, gdje je na hiljade ljudi prepunilo salu na univerzitetu.

Fajardo svojim klijentima, pripadnicima domorodačkog naroda, savjetuje da ostaju informirani i da nastave pritisak na Chevron da se ponaša odgovornije. Sa svoje strane, Chevron optužuje svoje tužitelje da ustvari podmićuju ekvadorske zvaničnike.
Ovaj slučaj, procijenjen na vrijednost od 27 milijardi dolara, daleko je od zaključenja.###

XS
SM
MD
LG