Linkovi

Barack Obama: Kratki, ohrabrujući govor američkim učenicima


Kada je Bijela kuća objelodanila plan predsjednika Obame da učenicima održi govor dočeka na početku nove školske godine, zajedno sa planovima za lekcije o tome kako učenici mogu pomoći predsjedniku, neki republikanci su se razljutili. Oni su napali predsjednika za, kako su naveli, pokušaj indoktrinacije djece. Ali jučerašnji govor kojeg je predsjednik održao u jednoj školi nadomak Washingtona, nije predstavljao miješanje u politiku.

Učenici u blizini Washingtona su dočekali specijalnog gosta svog prvog dana nove školske godine, predsjednika Obamu.

Možemo imati najkvalitetnije učitelje, roditelje koji daju najveću podršku, i najbolje škole na svijetu, ali to ništa neće značiti ako svi vi ne ispunite svoje obaveze, koje znače pohađati školu, slušati učitelje, roditelje, bake i djedove, i vrijedno raditi kako bi uspjeli, rekao je predsjednik Obama u svom obraćanju učenicima u jednoj srednjoj školi u Arlingtonu u Virginiji.

On je djeci pričao o tome kako je teško bilo odrastati bez oca i pozvao ih da otkriju svoje interese i prevaziđu poteškoće.

Istovremeno u New Yorku, državna tajnica Hillary Clinton je obišla učenike osnovne škole na Manhattnu.

Na kraju zavisi od vas koliko ćete naučiti i kako ćete se osjećati prema sebi, rekla je gospođa Clinton.

Za učenike, njene riječi su bile inspiracija.

Njihova posjeta školama je okončala velike kontroverze, dok su republikanci napadali predsjednika, govoreći da će on koristiti škole kako bi indoktrinirao djecu.

Kada vlada vodi sve, i posjeduje sve, to je onda socijalistička vlada, kaže predsjedatelj republikanske stranke na Floridi Jim Greer, koji je predvodio takve optužbe.

Vidite da sada imamo predsjednika koji se miješa u auto-industriju, u bankarski sistem, imamo vladu koja želi preuzeti kontrolu nad sistem zdravstvenog osiguranja. Posljednja stvar koju sada trebamo je da predsjednik Obama i vlada budu učitelji, kaže gospodin Greer.

U srcu kontroverze su i planovi ministarstva obrazovanja koji podstiču učenike da pišu o tome na koji način mogu pomoći predsjedniku. Ti nastavni planovi su revidirani u svjetlu tih kontroverzi.

U međuvremenu je Bijela kuća unaprijed izdala predsjednikov govor, te su Jim Greer i drugi kritičari odustali od svojih prigovora. Ali neke škole su, kao odgovor na pritužbe, odlučile da ne prikažu predsjednikov govor, koji je na kraju bio nešto više od kratkog, ohrabrujućeg govora.

Danas vas želim pitati šta će biti vaš doprinos, koje ćete probleme riješiti, šta ćete otkriti, rekao je predsjednik Obama.

Njegov govor je prenošen uživo na kablovskoj televiziji i internet stranici Bijele kuće.

XS
SM
MD
LG