Linkovi

Poziv na brzu istragu zračnog napada u Afganistanu


NATO snage u Afganistanu su u srijedu oslobodile otetog reportera New York Timesa koji je kidnapovan u subotu dok je izvještavao nakon kontroverznog zračnog napada NATO u sjevernoj pokrajini Kunduz. U medjuvremenu, Njemačka je pozvala na brzu istragu tog zračnog napada u kojem je, prošlog petka, prema tvrdnjama afganistanskih organizacija za ljudska prava, poginulo 70 civila.

Zračni napad je naredio njemački zapovjednik nakon što su talibanski pobunjenici oteli dvije cisterne goriva.

Kasnije, zapovjednik američkih i NATO snaga, general Stanley McChrystal je predvodio američke vojnike na mjesto napada, i pregledao ostatke spaljnih vozila uz rijeku Kunduz. On kaže da je glavna misija zaštita afganistanskih civila, ali ponekad ih je teško razlikovati od Talibana.

U pobunama, pobunjenike nije lako prepoznati po odjeći. Oni se ne mogu prepoznati ni po čemu što rade dok ne poduzmu neprijateljske akcije. Ova specifična akcija se desila u dva sata po noći, dakle uz dodatne teškoće zbog mraka u ruralnom okruženju, kaže general McChrystal.

I dok Njemačka opravdava akciju, druge članice NATO su je osudile.

Njemačka kancelarka, Angela Merkel je pozvala na hitnu istragu dogadjanja koji su vodili do zračnog napada.

Ukoliko je bilo civila medju žrtvama, biće mi jako žao. Vi znate da je cijela naša strategija usmjerena ka postizanju povjerenja medju stanovnicima Afganistana i da je zbog toga sigurnost osnova naše misije u Afganistanu, kaže gospodja Markel.

Ona je, uz britanskog premijera Gordona Browna, govorila u subotu, dan nakon napada.

Ranije, generalni sekretar NATO, Anders Fogh Rasmussen je rekao da su u napadu možda poginuli neki civili.

Sigurno je ubijen veći broj Talibana. Postoji, takodjer, mogućnost civilnih žrtava, ali to još nije jasno, rekao je Rasmussen.

U ponedjeljak su iz Afganistanske organizacije za promatranje ljudskih prava rekli da razgovori sa 12 seljana ukazuju da je u zračnom napadu ubijeno 60 do 70 civila i tek desetak militanata.

Washington Post je izvjestio da je moguće da je njemački zapovjednik prekršio pravila NATO kada je naredio zračni napad zasnovan na samo jednom obavještajnom izvoru.

Administracija predsjednika Obame pokušava naći puteve smanjivanja civilnih žrtava u Afganistanu.

Američki specijalni izaslanik za Afganistan i Pakistan, Richard Holbrooke, govoreći u Washingtonu, nedavno je od saveznika zatražio da smanje civilne žrtve kako bi se oduprli Talibanskoj propagandi.

Najbolja kontra-propaganda je smanjivanje civilnih žrtava. Pravila borbenog djelovanja su promijenjena tako da postižu vidljive rezultate na terenu. I o tome se u posljedje vrijeme manje izvještava jer je bilo manje tih strašnih problema sa kojima se trebamo nositi, rekao je Holbrooke.

Kontroverzni zračni napad je uslijedio u vrijeme kada Obamina administracija procjenjuje efektivnost svoje strategije u borbi protiv pobunjenika, nakon što je američki zapovjednik u Afganistanu rekao da je uspjeh moguć ukoliko NATO saveznici izvrše strategijske promjene.

XS
SM
MD
LG