Linkovi

The Beatles: Od sutra u prodaji novi, digitalno prerađeni album


Obožavatelji muzike Beatlesa širom svijeta će sutra stati u red kako bi kupili novu digitalno prerađenu kolekciju muzike i video igru sa Beatlesima. Muzički stručnjaci su proveli četiri godine čisteći originalne snimke kako bi stvorili nešto što bi moglo biti najveće muzičko prerađeno izdanje u istoriji. Novinar Glasa Amerike Jeff Swicord je u Charlottesvilleu u Virginiji sa članovima grupe koja svira muziku Beatlesa razgovarao o njihovim sjećanjima i tome šta takva muzika znači za njih.

Abbey Road je grupa koja svira muziku Beatlesa u Charlotesvilleu u Virginiji. Dugogodišnji ljubitelji muzike Beatlesa, oni se raduju svom sljedećem nastupu.

Nastupaće u jednoj lokalnoj muzičkoj prodavnici u znak obilježavanja novog digitalno prerađenog albuma Beatlesa, koji upotpunjuje kolekciju njihove muzike. Osnivač ove grupe Paul Olko kaže da očekivanje ovog albuma donosi sjećanja iz djetinjstva na prvu američku turneju Beatlesa.

Sjećam se kada su gostovali u emisiji Ed Sullivana.Sjećam se kako su djevojke vrištale. Sjećam se neobičnih osobnosti Beatlesa i njihove relaksiranosti u medijima. I stalnog humora kojeg su unosili u svoje intervjue, priča gospodin Olko.

Prije četiri godine, nakon što su vlasnici kataloga potpisali pravne dokumente, inžinjeri su počeli čistiti 12 albuma koristeći se najsavremenijom opremom. Prerađeni CD-ovi daju slušateljima izbor mono i stereo verzije, a sadrže i originalne umjetničke radove i mini dokumentarce o tome kako je svaki album napravljen.

Prve reakcije nagovještavaju da se radi o dramatičnom poboljšanju kvalitete zvuka. Muzički kritičar Alan Light je pisac za magazin Rolling Stone i ko-osnivač magazina Vibe.

Odluka je donesena da se to uradi na najbolji način na koji bi se sačuvali originalni snimci. Ništa nije izmijenjeno. U miksanju ništa nije promijenjeno, objašnjava gospodin Light.

Također se izdaje i Beatles rock grupa video igra u kojoj do šest igrača može svirati 45 pjesama Beatlesa koristeći se kontrolnim pokretima koji imitiraju instrumente. Profit od video igara danas uveliko prevazilazi profit od muzike i holivudskih filmova. Industrijski analitičari kažu da je video igra mudar način da se poveća profit i plasira muzika Beatlesa mlađoj publici.

Joey Ballard, sin bubnjara grupe Abbey Road Billija Ballarda, kaže da video igre sa rock grupama utječu na vrstu muzike koju sluša njegova generacija.

Kao pjesma Pride and Joy Stevie Ray Vaughna. Ona nije privukla toliku pažnju tinejdžera, sve dok nije izašla kao rock band video igra. Onda je odjednom postala popularna, kaže Billy.

Za stariju generaciju, važna je muzika. Član grupe Barry Willard kaže da su Beatlesi razlog zbog kojeg je počeo svirati bas gitaru.

Kada su došli Beatlesi, nešto me je potaklo, uzeo sam gitaru i počeo svirati. I zaista sam postao ljubitelj Beatlesa i sve je krenulo od tog trenutka, priča Barry Willard.

Mike Dantoni, koji svira na klavijaturi, je učitelj muzike. On Beatlese svrstava u sami muzički vrh, zajedno sa Schubertom, Bachom i Bethovenom.

Toliko su dobri. Kada sam učio kako da sviram gitaru i klavir, htio sam da naučim njihove pjesme. Njihova muzika je veoma bogata, melodično prelijepa, kaže Mike Dantoni.

Jedino pitanje koje ostaje je da li će se katalog Beatlesa prodavati putem interneta. Kompanija Apple je zakazala novinsku konferenciju na dan objavljivanja kataloga, što je potaklo glasine o sporazumu za ITunes. Alan Light kaže da Beatlesi još uvijek nemaju sporazum za objavljivanje na webu.

Mislim da je ovo više nesuglasica između muzičke kompanije i vlasnika dionica Beatlesa, nego između Beatlesa i ITunesa ili bilo koje druge digitalne kompanije, kaže gospodin Light.

Muzički magazin Billboard predviđa veliku početnu prodaju. A za grupu Abbey Road, to će biti još jedna prilika da ponovo ožive svoju vlastitu rock and roll fantaziju.

XS
SM
MD
LG