Linkovi

Unutrašnje podjele u vladajućoj hijerarhiji Irana


Nedavna politička dogadjanja u Iranu izgleda da su izazvala jake unutrašnje podjele u vladajućoj hijerarhiji u toj zemlji. Iran je, izgleda, u političkoj krizi nakon predsjedničkih izbora u junu na kojima je Mahmoud Ahmadinejad proglašen pobjednikom uprkos široko raširenim pritužbama o prevari.

Neki analitičari kažu da su dogadjanja nakon izbora i nasrtaji vlasti na opoziciju doveli do razilaženja izmedju gospodina Ahmadinejada i iranskog Vrhovnog vodje, Ayatollaha Khameneia.

Prigušivanje nedavnih masovnih uličnih protesta nakon predsjedničkih izbora u Iranu još uvijek baca sjenku na političku scenu, više od dva mjeseca nakon što je predsjednik Ahmadinejad proglašen pobjednikom, i nakon što je proreformski pokret tu pobjedu doveo u pitanje.

Gospodin Ahmadinejad je zatražio sudjenje vodjama protesta, što je podržala Revolucionarna Garda, iz koje kažu da su opozicioni lideri oružje u rukama stranih neprijatelja.

Ali je, Vrhovni vodja Ayatollah Khamenei, koji je ranije izražavao čvrstu podršku Ahmadinejadu, rekao da ne vidi dokaze za takve optužbe.

Neki analitičari kažu da to razmimoilaženje odražava podjele unutar iranskog vodjstva o tome koliko daleko ići u gušenju opozicije.

James Phillips je analitičar, specijalista zaIran u Fondaciji Heritage.

Mislim da postoji očigledna borba za vlast unutar Irana, ne samo izmedju čvrstolinijaša i reformista nego i u redovima samih čvrstolinijaša, kaže Phillips.

Drugi analitičari kažu da izgleda Revolucionarna garda, poznata kao Pasdaran, koja podržava Ahmadinejada i nasilno prigušivanje opozicije, uspostavlja politički red u Teheranu.

Neki čak vjeruju da bi Revolucionarna garda mogla osporiti hijerarhiju iranskog klera koji u suštini upravlja zemljom.

Pasdarani su osnovani 1979., kao vojna snaga koja štiti Islamsku revoluciju od šahove armije. Od tada, oni su se proširili i stekli značajnu političku i ekonomsku snagu. Pasdarani su toliko ojačali da dominiraju u novoj vladi predsjednika Ahmadinejada potvrdjenoj proteklog četvrtka.

Analitičar Mohsen Sazegara kaže da Revolucionarna garda sada čak kontrolira trgovinu i poslovni sektor u zemlji. On kaže da Garda postaje prijetnja režimu.

Oni nisu samo vojna snaga. Oni su kao politička partija, kao komunistička partija, kao komunistički režim. Oni su kao velike zapadne financijske kompanije, zakupničke kompanije. Oni su umiješani u više od 800 velikih kompanija u Iranu. Oni kontroliraju obavještajne službe u zemlji, kaže Sazegara.

Ken Katzman iz Istraživačkog servisa američkog kongresa, medjutim, ne vidi Revolucionarnu gardu kao ozbiljnu prijetnju u bliskoj budućnosti. On kaže, mada je Garda suzbila nedavno nasilje, oni su samo slijedili naredjenja.

Oni su uradili sve što je od njih tražio Vrhovni vodja. Nema dokaza da oni rade bilo što što od njih ne traži Vrhovni lider, kaže Katzman.

Ali Sazegara kaže da su akcije Pasdarana protiv miroljubivih demonstranata na ulicama nanjele štetu Ayatollahovoj poziciji.

On je izgubio poziciju ne samo unutar iranskog naroda nego i u svijetu Islama i svijetu u cjelini. On je sam to priznao, rekavši da su oštećeni, kaže Sazagara.

Do sada vlada nije išla tako daleko da progoni visoke lidere reformista, uključujući bivšeg predsjednika Mohammada Khatamia i predsjedničkog kandidata Mir Hosseina Mousavia, koji tvrdi da bi pobijedio na izborima da predsjednik Ahmadinejad nije pokrao glasove.

Oko stotinu opozicijskih aktivista su izvedeni pred sud pod optužbama da su bili dio iz inostranstva podsticane zavjere namjenjene rušenju vlade.

Mislim da se ovi na vrhu zaista plaše baršunaste revolucije jer znaju koliko je njihov sistem omražen od strane mnogih Iranaca, kaže analitičar Fondacije Heritage, James Phillips.

Neki eksperti kažu da je nezadovoljstvo nekih Iranaca podstaknuto lošom ekonomijom, dvocifrenom inflacijom i nezaposlenošću i opadajućom cijenom nafte. I ukoliko se ništa ne promijeni, oni kažu da bi se konačni obračun mogao odigrati izmedju moćnih pripadnika Revolucionarne grade i miliona prevarene djece, gotovo 30 godina stare, iranske revolucije, koji sada čine 60 posto ukupne populacije zemlje.

XS
SM
MD
LG