Linkovi

Predsjednik Obama ne odustaje od opcije javnog osiguranja


Predsjednik Barack Obama kaže da je vrijeme da zakonodavci okončaju rasprave oko reformiranja američkog zdravstvenog sistema i pripreme konačni prijedlog zakona za njegov podpis.

Govoreći jučer, u povodu američkog praznika Dana rada, predsjednik je u Cincinnatiju u saveznoj državi Ohio pred većom sindikalnom grupom rekao da je vrijeme da se djeluje i ta stvar završi.

Uoči sutrašnjeg izlaganja na zajedničkoj sednici oba kongresna doma, Obama je članovima Američke federacije radničkih sindikata, ponovio da želi da reformiše zdravstveno osiguranje.

Imam u vidu reformu koja će donijeti stabilnost i sigurnost svima koji danas imaju osiguranje. Da nikada više ne biste morali da brinete šta će se dogoditi bez osiguranja. Ako ostanete bez posla, ili promjenite posao, ili se razbolite..."

Predsjednik Obama je potvrdio svoju podršku najkotroverznijem dijelu zdravstvene reforme Demokrata, alternativnom zdravstvenom osiguranju kojeg bi vodila federalna vlada i koje bi konkurisalo privatnom osiguranju.

On je kritikovao protivnike njegove inicijative, optužujući ih da šire lažne informacije jer, kako je rekao, ne žele ništa raditi na unapredjenju zdravstvene zaštite.

Predsjednik Obama nastoji da povrati podršku za svoj plan nakon intenzivnih i emocionalnih protesta oko reforme zdravstva tokom njegovih brojnih nastupa širom zemlje. Protesti i oštro protivljenje Republikanaca su se odrazili i na opadanje podrške javnosti za posao kojeg predsjednik obavlja.

Gospodin Obama će u srijedu govoriti pred oba doma Kongresa, što će direktno prenositi američka nacionalna TV mreža. Očekuje se da će on reafirmisati vladino zdravstveno osiguranje koje podržavaju mnogi demokrati u Zastupničkom domu.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi kaže da zakon neće proći ukoliko ne uključi i opciju takozvanog javnog osiguranja. Ali, republikanci u Zastupničkom domu i Senatu smatraju da je to pretjerano uplitanje vlade. Čak su i neki umjereni demokeati izrazili zabrinutost.

XS
SM
MD
LG