Linkovi

Ulični hokej pred Bijelom Kućom


Ulica koja se nalazi direktno ispred Bijele Kuće, doma američkog predsjednika, dugo je bila pravo mjesto za političke skupove i demonstracije. Medjutim, otkad je dio avenije Pennsylvania kod broja 1600, prije više od decenije, pretvoren u pješačku zonu i zatvoren za automobilski saobraćaj, ovo je mjesto postalo poprište nekih drugih aktivnosti.

Kao što je ulični hokej, urbani sport kojeg na rolšuama igraju brojni Amerikanci u mnogim gradovima. Jedino što im treba je ravna površina ulice.Grupa igrača uličnog hokeja redovno se okuplja ispred rezidencije američkog predsjednika.

Jim Burther je ovdje kao kod kuće u prenesenom smislu i kod Bijele Kuće, sasvim doslovno:

- Ovo je definitivno zgodno mjesto, malo jeste pomodno - igrati hokej direktno preko puta istorije, ali i to što imamo veliku, idealno ravnu, otvorenu površinu na raspolaganju - prosto zove na igru, kaže on.

Inače, ovaj dio Pennsylvania Avenije za saobraćaj je zatvoren od terorističkog napada na federalnu zgradu u Oklahoma City-u, 1995. godine, kad je od podmetnutog eksploziva poginulo165 ljudi i na stotine ih povrijedjeno. Ova je ulica, medjutim, uvijek ostala otvorena za pješake, pa i one na rolšuama.

Istoričar, ekspert za Bijelu Kuću, William Seale, podsjeća da je pješacima, uprkos strogim mjerama sigurnosti, dozvoljeno da Bijeloj Kući pridju veoma blizu.

- Radi se o ličnom kontaktu, ličnoj vezi sa Bijelom Kućom i to veoma funkcionira.. Stvar je u tome da Bijela Kuća jeste i bude dom američkom narodu, kaže gospodin Seale.

Kao i svaki sport, i ulični hokej ima pravila, ali ovi igrači moraju da se povinuju i propisima koje odredjuje Secret Service, služba koja čuva predsjednika.No, Jim Burther kaže da im agenti veoma uredno vraćaju zalutale lopte...

- Super su prema nama, prijatni.., a i mi se trudimo da ozbiljno poštujemo njihova pravila, pa kad oni treba da nešto blokiraju, mi razumijemo - to su njihova pravila službe, kaže Jim.

Igrač urbanog hokeja David Epstein kaže da se ovaj njegov sport veoma razlikuje od visoke politike i diplomatije koja se odvija samo nekoliko metara dalje, u Bijeloj Kući.

- Ovdje nije sve u pobjedi ili gubitku, koliko je važno da se igra lijepo i dobro, i dobro se zabavlja.., kaže David.


I to jeste zabavno, čak i po vrelom i vlažnom washingtonskom ljetnom danu. U Bijeloj Kući rade klima uredjaji, ali ponekad uopšte nije zabavno...

XS
SM
MD
LG