Linkovi

Predsjednik Obama razmatra slanje dodatnih vojnika dok se sigurnost u Afganistanu pogoršava 


Predsjednik Barack Obama pažljivo analizira sigurnosnu ivojnu situaciju u Afganistanu dok razmatra mogućnost upućivanja dodatnih američkih vojnika u tu zemlju. Do moguće odluke o novoj vojnoj strategiji dolazi nakon izvještaja kojeg je predsjednik Obama primio od glavnog zapovjednika američkih vojnih snaga u Afganistanu. U tom izvještaju se ukazuje na pogoršavanje sigurnosti, ali detalji nisu saopćeni javnosti.

Američki vojnici se bore protiv rastuće talibanske pobune u Afganistanu.

I dok se borbe nastavljaju, izvještaj generala Stanleya McChrystala, glavnog zapovjednika NATO i američkih snaga u Afganistan, kaže da se sigurnost u toj zemlji pogoršava. Predsjednik Obama analizira izvještaj i to bi mogao biti prvi korak ka odobravanju slanja dodatnih američkih vojnika u Afganistanu.

Ministar odbrane Robert Gates je rekao da je spreman za povećanje broja američkih vojnika: "Mislim da je za nas važno da u narednim mjesecima pokažemo da strategija predsjednika Obame daje rezultate, i to je ono što general McChrystal od nas traži - kako najbolje, makar sa vojne strane, možemo osigurati da se pokažu znaci napretka."

Detalji generalovog izvještaja nisu objavljeni.

Kimberly Kagan, predsjednica Instituta za izučavanje rata kaže da se američka vojska mora fokusirati na strategiju borbe protiv pobunjenika kako bi se ljudi u Afgnistanu osjećali sigurnijim: "Mislim da će predsjedniku trebati više vojnika kako bi osigurao gustinu rasporeda snaga na mjestima na kojima neprijatelj ima najvećeg uticaja na stanovništvo, kako bi to stanovništvo okrenuli protiv Talibana."

Posljednjih sedmica su general McChrystal i ministar Gates ukazivali da je glavni cilj američkih i NATO snaga smanjivanje civilnih žrtava.

Očekuje se da će general McChrystal od predsjednika tražiti na hiljade novih vojnika.Oni će biti dodatak na postojećih 68 hiljada već rasporedjenih, ili na putu za Afganistan. Uz to, McChrystal je, takodjer, govorio o nepohodnosti povećanja afganistanske armije.

Erik Leaver iz Instituta za politiku u Washingtonu kaže da je brojnija afganistanska vojska moguća jedino ukoliko djeluje i jaka centralna vlada. Jer je pitanje, čak i ako ih uspješno istrenirate, kome su oni odgovorni, kaže on.

Analitičari kažu da brojne optužbe o prevarama na nedavnim izborima mogu diskreditovati vlast bez obzira ko pobijedi.

I dok se debata o vojnoj strategiji nastavlja, traju opraštanja od poginulih vojnika. Više je američkih vojnika poginulo u augustu nego u bilo kojem mjesecu otkako je rat počeo prije osam godina, a podrška američke javnosti za taj rat opada.


Umirovljeni američki general Anthony Zinni: "Ukoliko pokažete više od oružja, namjeru povezivanja, uspostavljanja odnosa, razumjevanja i postanete kulturološki mnogo osjetljiviji i pribavite povlastice i sve to, mislim da će vas to učiniti drukčijim od ostalih koji su se sa oružjem pojavljivali u istoriji Afganistana."

Analitičari kažu da gospodin Obama, takodjer, razmatra da li bi afganistanci na povećanje broja američkih vojnika mogli gledati kao na okupacijsku vojsku.

XS
SM
MD
LG