Linkovi

New York Times ukazuje na obimne izborne prevare u Afganistanu


Izvještaj u New York Timesu ukazuje na optužbe za obimne prevare počinjene kako bi se afganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiju pomoglo da pobjedi na izborima.

New York Times danas navodi neimenovane afganistanske i zapadne zvaničnike koji tvrde da su Karzaijeve pristalice stvorile oko 800 lažnih glasačkih mjesta koja su donjela na stotine hiljada lažnih glasova.

List navodi da je broj glasova datih gospodinu Karzaiju na nekim glasačkim mjestima i do deset puta veći od broja ljudi koji su glasali.

U medjuvremenu, iz Karzaijevog izbornog tima su optužili druge kandidate za manipulisanje glasovima.

Afganistanska neovisna izborna komisija je saopćila da su glasovi sa blizu 500 glasačkih mjesta širom zemlje poništeni zbog optužbi za prevaru.

Iz Komisije, takodjer, kažu da trebaju razjasniti 650 ozbiljnih pritužbi prije nego se rezultati glasanja mogu potvrditi ovog mjeseca.

Nepotpuni podaci pokazuju da je gospodin Karzai osvojio 48,6 posto glasova, dok je njegov glavni rival Abdullah Abdullah osvojio 31,7 posto. Rezultati su zasnovani na prebrojavanju 75 procenata od ukupnog broja glasačkih mjesta u zemlji.

Kandidat treba da osvoji viže od 50 procenata glasova da bi izbjegao drugi krug glasanja.

Afganistanska Izborna komisija je primila preko 2 hiljade optužbi za prevare i zloupotrebe nakon 20 augusta kada su održani predsjednički izbori. Ukoliko se neke od tih pritužbi pokažu tačnim, mogle bi se odraziti na konačni rezultat izbora, rečeno je iz Komisije.

XS
SM
MD
LG