Linkovi

SAD: Praznični vikend-Praznik rada


Ovo je vikend kada se slavi Dan rada, nacionalni praznik koji postoji već više od 100 godina. Praznik proslavlja 155 miliona američkih radnika u Sjedinjenim Državama, I za većinu je to dan odmora i zabave.

Za većinu Amerikanaca Praznik rada je više zabave a manje rada. To znači odigrati utakmicu sa obitelji i prijateljima, otići na piknik, ili ljenčariti na plaži ili bazenu. Praznik rada je tradicija koja tokdjer obilježava i kraj ljeta.

Pretpostavlja se da je 39 miliona Amerikanaca krenulo na put ovog vikenda, što je šest miliona manje nego prošle godine.

Za one nešto mladje, ovaj praznik predstavlja i početak nove školske godine koja je upravo počela ili tek treba da počne.

Prvi američki praznik rada proslavljen je paradom u New Yorku 5 septembra 1882. godine. Američki kongres je Praznik rada proglasio nacionalnim praznikom 1894. To je praznik koji odaje priznanje američkom radniku, i radničkom pokretu koji je utjecao na zabranjivanje rada za djecu i garantovao prava radnika.

I dalje se organizuju parade na ovaj dan diljem Amerike, koje obično privuku lokalne političare u nadi na da će privući naklonost pristalica i glasača.

Dobar vam dan svima. Ovo je Praznik rada a ne samo prilika da se obilježi kraj ljeta. Ovom prilikom mi odajemo počast vrijednim muškarcima i ženama koji su ovu zemlju učinili ovakvom kakva je danas, i američkom radničkom pokretu koji se neumorno borio za veće plate, beneficije, i bolje uvjete rada. Ameriku su izgradili radnici, a danas se naši radnici bore u ovoj ekonomiji koja im više ne donosi pogodnosti.

To je prije godinu dana bio tadašnji predsjednički kandidat Barack Obama. Ove godine na Praznik rada predsjednik Obama i cijela Amerika se bore sa ekonomskom krizom koja čini se pokazuje znake poboljšanja. A oni koji odlaze na odmor se pozdravljaju sa ljetnim odmorima i vraćaju na posao.

XS
SM
MD
LG