Linkovi

SAD: Iako je gubitak radnih mjesta visok, američka ekonomija se izvlači iz recesije


Američki potpredsjednik Joe Biden kaže da , ako je gubitak radnih mjesta prilično visok, vladin paket za stimuliranje ekonomije u vrijednosti od 787 milijardi dolara djeluje bolje nego se očekivalo. On je govorio o opsežnom vladinom programu u trenucima dok se američka ekonomija, kako se čini, izvlači iz najdublje recesije u kojoj je bila posljednjih decenija. Ali takva optimistična procjena dolazi u trenucima sve većih zabrinutosti vezanih za troškove vladine intervencije.

Gotovo 200 dana nakon što je odobren Akt o obnovi i ponovnom ulaganju, potpredsjednik Joe Biden je rekao da je program od 787 milijardi dolara promijenio smjer ekonomije u zemlji.

Umjesto da govorimo o početku depresije, mi govorimo o kraju recesije, osam mjeseci nakon što smo stupili na dužnost, rekao je potpredsjendik Biden.

Ali učinkovitost dvogodišnjeg programa o ulaganju i otvaranju novih radnih mjesta je predmet oštre debate. Novo Gallupovo istraživanje pokazuje da 51% Amerikanaca vjeruje da je vlada potrošila isuviše mnogo, dok gotovo 25% kaže da je stimulus paket ekonomiju učinio gorom. Republikanci su također kritizirali prijedlog zakona kao vreću pomiješanih , neorganiziranih programa. Potpredsjednik Biden međutim kaže da stimulus paket odražava kompleksnost američke ekonomije.

Činjenica je da je paket raznovrstan zakon. On ne odražava nedostatak kroja, on jeste tako iskrojen, rekao je Joe Biden.

Pa ipak, usprkos većoj stabilnosti na Wall Streetu, povećanoj prodaji kuća i većoj produktivnosti, odobravanje načina na kojeg predsjednik Obama vodi posao, od strane američke javnosti, je opalo. Bijela kuća poziva Amerikancce da gledaju na duže staze. Ali neki ekonomisti ne isključuju mogućnost drugog stimulus paketa. Mark Zandi je bivši ekonomski savjetnik senatora Johna McCaina.

Ne znam da li bi se to zvalo stimulus, ali bi bila dodatna pomoć saveznim vladama, nezaposlenim radnicima, i vjerovatno bi imala smisla, kaže gospodin Zandi.

Prodavači navode da su potrošači manje potrošili u augustu, zbog zabrinutosti vezanih za sve veće gubitke poslova.

XS
SM
MD
LG