Linkovi

SAD: Uz Twitter .... do ukusnog jela


Korištenje internet-stranica popularnih socijalnih mreža u Sjedinjenim Američkim Državama ubrzano dovodi do brojnih novina, originalnih ideja, neobičnih poteza koje i koji vrlo brzo postaju navika i stvar bez koje se može. Jedan od takvih primjera su pokretna mjesta za prodaju hrane. Ulični prodavači hrane počeli su svojim kupcima putem Twittera, Facebooka i drugih popularnih kontakt-stranice na internetu proslijeđivati informacije o vremenu i lokacijama na kojima će se određenog dana i u tačno naznačeno vrijeme pojaviti. Da najpopularnije prodavače redovno čekaju dugi redovi kupaca, potvrđuje i priča zabilježena u Washingtona.

Donedavno, bilo je uobičajeno da ulični prodavači hrane imaju svoje stalno mjesto. Odnedavno, firma Fojol Brothers sa ukusnim jelima tipičnim za indijsku kuhinju šparta ulicama Washingtona.

Richard Yost, jedan od mnogobrojnih kupaca, objašnjava:

"Njihova jela su zaista dobra. Ja sam veliki ljubitelj indijskih jela, a u mojoj okolini nema baš mogućnosti da se uzme nešto na brzinu za ručak i po prihvatljivoj cijeni. Ovi su izvrsni."

I on, i drugi kupci provjeravaju poruke na stranicama socijalnih mreža da bi utvrdili kad i gdje će se prodajni štand Fojol Brothersa pojaviti.

Lauren Shakper prati kratke poruke upućene preko web stranice Twitter, poruke kratko nazivane „tweets".

"Iz Fojol Brothersa svakog dana stave nešto kao: „Narode, bićemo na Trgu Farragut od 11:45 do 2:30. Vidimo se…" Tako da svi koji to žele, dođu, stanu u red i sačekaju da kupe neko od jela. I mnogi još odgovore, ili re-tweet-uju: „Super, idem do Fojol Brothers na ručak." I tako se poruka širi."

Suvlasnik firme Fojol Brothers Peter Korbel ističe da im internet omogućava da prodaju zaista ono što kupci žele i dolazeći im na “noge,” što je još jedna pogodnost više.

Ili jedan drugi primjer, primjer kamioneta iz kojih se prodaje sladoled. Firma Sweetflow Mobile. takođe koriste internet i šalje informacije zaintereresiranim. Kupci kažu da ih Sweetflow-ova Twitter stranica privlači jer znaju da im kada I gdje će moći kupiti omiljenju poslasticu.

Gail Brooks, ovisnica, da tako kažemo, o ukusnom sladoledu, uz smijeh govori:

“Kamionet Sweetflowa dolazi samo u određene dane, tako da iščekujem kada će se pojaviti I ja kupiti moju poslasticu. Kao nekad kada sam bila dijete. I sad mi se na trenutak učini da sam ponovo dijete.”

Direktor firme Sweetflow Mobile Tim Noonan ističe da se nove lokacije, praktično u hodu, određuju analizom zahtjeva i želja kupaca takođe upućenih putem interneta:

“Naši kamioneti, pokretne prodavnice sladoleda, kruže gradom, mi na internet stavljamo poruke o tome gdje smo, koliko ćemo se na kojoj lokaciji zadržati. Nastojimo na nekom mjestu ostati sat i po do dva, tako da nas oni koji nas prate mogu naći. Naši kupci često traže da posjetimo neka mjesta i mi to rado činimo. To je neka vrsta dvosmjerne veze u kojoj nas i prate i traže da negdje dodjemo. Mi nastojimo da radimo na oba načina.”

Danas ukusno jelo, sladoled…. sutra nešto drugo. Mreža socijalnih stranica na internetu, “mreži svih mreža” bez koje je današnji svijet nezamisliv, raste i ljudima pomaže da budu informirani… eto čak i tome gdje mogu “na brzaka” kupiti i pojesti omiljeno jelo.

XS
SM
MD
LG