Linkovi

Investitori sumnjičavi i ne žele poduzeti nepotrebni rizik


Pozitivni rezultati u oblasti zapošljavanja i naružbi iz američkih tvornica nisu umanjili zabrinutost oko najveće ekonomije na svijetu. Uprkos tome što izvještaji iz privatnog sektora pokazuju da je prošlog mjeseca izgubljeno manje radnih mjesta i da produktivnost raste, investitori ostaju zabrinuti da su možda cijene dionica porasle previše i prebrzo.

Wall Street ostaje oprezan, dan nakon što je prosjek Industrijskog indeksa Dow Jones porastao za 186 poena. Uprkos povoljnih vijesti u oblasti prodaje kuća, zapošljavanja i radničke produktivnosti, financijsko tržište širom svijeta je zabrinuto da je porast vrijednosti dionica na američkom tržištu od 50 procenata od marta ove godine previše optimističan.

Ekonomista Julia Coronado iz BNP Paribas kaže da su investitori sumnjičavi i ne žele poduzeti nepotrebni rizik: "Ne mislim da smo izašli iz teškoća. Mislim da podaci konstatntno pokazuju da je najgore iza nas, ali to najgore je bilo zaista loše."

Izglede za snažniji oporavak umanjuje i smanjena potrošnja gradjana. Uprkos većoj prodaji automobila zahvaljujući vladinom programu "Gotovina za krš", novi podaci ukazuju da mnogi još uvijek čuvaju uštedjeni novac.

I bankarski sektor, koji je primio 500 milijardi dolara pomoći od vlade, nastavlja da posrće. Više od 400 američkih banaka su u opasnosti od propadanja. A, medju najvećim gubitnicima su ljudi koji traže kredite.

Ekonomist Mark Zandi: "Kredit mogu dobiti samo oni koji su mali rizik za banku, uz veliko gotovinsko učešće, koji imaju dobar i siguran posao, i mogu dokazati svoje prihode."

Nezaposlenost takodjer umanjuje izglede za oporavak. Mada novi izvještaj iz privatnog sektora pokazuje da je u augustu izgubljeno manje radnih mjesta, analitičari predvidjaju da će nezaposlenost premašiti 10 procenata do kraja ove godine.

Zasnovano na takvim projekcijama, Julia Coronado, smatra da je brzi oporavak malo vjerovatan: "Sistem je još uvijek dobro oštećen i trebaće dosta da ozdravi. Možete to porediti sa uganućem ili slomljenim zglobom. Slomljenom zglobu treba dosta da ozdravi."

Invstitori se nadaju da će imati jasniju sliku o stanju američke ekonomije kada sutra Ministarstvo rada objavi svoj posljednji izvještaj o nezaposlenosti.

XS
SM
MD
LG