Linkovi

Nacionalna laboratorija Argonne: Istraživanja važna za državni interes


Nacionalna laboratorija Argonne u saveznoj državi Illinois je jedan od najstarijih i najvećih objekata američkog ministarstva energije.

Prvobitno uspostavljena za istraživanje nuklearne tehnologije, Argonne se sada bavi visokotehnološkim istraživanjem alternativne energije. Svakih nekoliko godina, naučnici u laboratoriji imaju šansu da svoj rad pokažu javnosti u popularnoj turi koja privlači na desetine hiljada posjetitelja na taj kampus u predgrađu Čikaga.

Doug Sisterson posjetiteljima sa uzbuđenjem priča o svom poslu u nacionalnoj laboratoriji Argonne.

On je meteorolog koji istražuje klimatske promjene. To nije ono što mnogi očekuju kada pomisle na laboratoriju, koju tradicionalno smatraju objektom za nuklearna istraživanja.

Mislim da se laboratorije sada više koriste za primjenjenu nauku. Znanje i tehnika u nacionalnim laboratorijama može pomoći vladi da uspostavi politiku prema čitavom nizu pitanja, ne samo nuklearnom pitanju, kaže Doug Sisterson.

Jedan od stručnjaka je Charles Macal. On je kompjuterski stručnjak koji pomaže centrima za kontrolu bolesti da shvate na koji bi način virus svinjske gripe H1N1 mogao utjecati na stanovništvo tokom očekivanog širenja virusa ove jeseni.

Ovi kompjuterski modeli koje ovdje razvijamo će u budućnosti biti osobito važni kako bi ljudima u vladi pomogli da shvate šta trebaju raditi, šta trebaju preporučiti, i koji su troškovi i prednosti raznih akcija koje mogu poduzeti, kaže gospodin Macal.

Ovo su dva primjera značajne uloge koju Nacionalna laboratorija ima u svakodnevnom životu.

Direktor laboratorije Eric Isaacs kaže da je širenje shvatanja njihove uloge u javnosti cilj otvaranja vrata za posjetitelje.

Otvorimo naša vrata javnosti, jer je ono što ovdje radimo jako važno za državni interes, kaže Eric Isaacs.

Od nacionalne sigurnosti do zdravlja, naučnici u laboratoriji Argonne uz visoku tehnologiju nastoje svakodnevni život učiniti lakšim, sigurnijim, pa čak i dužim.Gospodin Isaacs kaže da je predsjednik Obama sa povećanjem budžeta naglasio važnost uloge ove laboratorije. Ove godine, Argonne je primila oko 180 miliona dolara federalnog stimulus paketa, što je povećalo budžet programa za alternativnu energiju, automobile koji se pokreću na baterije i nuklearnu energiju.

Smatramo da je nuklearna energija veoma važan diobudućih rješenja koja ne štete okolini, kaže gospodin Isaacs.

Korist od nuklearne energije je jedna od lekcija koje je tokom posjete laboratoriji Argonne naučila Kathleen Brandeis.

Ova loptica, da je uranijum, bi osvjetlila 375 hiljada domova. Nevjerovatno je da bi uranijum 235 to mogao uraditi. I to je samo jedna od stvari, kaže ona.

I to je upravo reakcija koju Eric Isaacs traži.

Želio bih da ljudi nakon posjete kažu: Super je to što oni rade u Argonni, kaže Eric Isaacs.

XS
SM
MD
LG