Linkovi

Kompanija Walt Disney kupila Marvel Entertainment


Kompanija Walt Disney je objavila dogovor o kupovini kompanije Marvel Entertainment za 4 milijarde dolara u gotovini i dionicama. Ovaj neočekivani dogovor znači da bi kompanija koja je vlasnik Mickey Mousa, uskoro mogla u svom vlasništvu imati i Spidermana, Ironmana i još na hiljade drugih likova iz stripova.

Kompanija koja je svijetu predstavila Mickey Mousa, Pepeljugu i Snjeguljicu, sada svojoj listi heroja dodaje na hiljade novih likova. Dogovor od četiri milijarde dolara za kupovinu kompanije Marvel Entertainment znači da bi popularni superheroji kao što su Ironman, Incredible Hulk i Spiderman uskoro mogli postati dio Diznijevog medijskog carstva. Izvršni direktor kompanije Disney Robert Iger predviđa budućnost punu akcije.

Planiramo iskoristiti sve marketinške i resurse globalne distribucije kompanije Disney kako bismo proširili i povećali popularnost Marvel-a i njegove riznice od preko 5 hiljada likova. Time ćemo znatno izgraditi i ojačati obje kompanije, kaže gospodin Iger.

Neočekivani sporazum bi mogao dovesti do novih atrakcija, filmova i akcionih likova za već uspješnu listu stripova. Stan Lee, 86-godišnji stvaratelj nekih od najpoznatijih likova kompanije Marvel, kaže da je uzbuđen.

Počeli smo sa skromnim strip likovima, onda smo krenuli u animaciju, igračke, igre, kape, korpe za piknik i ručak, i došli do filmova. Toliko smo sretni, kaže Stan Lee.Sporazum još uvijek mora biti pravno razmotren i moraju ga odobriti vlasnici dionica Marvel-a. Također se postavlja pitanje šta će se desiti sa dugoročnim filmskim ugovorima Marvel-a i njegovom ugovoru sa Diznijevim rivalom, kompanijom Universal Studios, te Otoku Superheroja u Orlandu, na Floridi.

Rick Foglesong je opširno pisao o carstvu Disney.

Ako ih Disney oduzima od Universal Studios, onda je to strašno mudar potez sa njihove strane, kaže on.

Stručnjaci kažu da bi ugovor trebao poboljšati Diznijev imidž među čitateljima stripova, od kojih su većina muški. Predstavnici Disneya priznaju da su izgubili svoje ljubitelje u toj demografskoj grupi nakon što su svoje resurse okrenuli ka ženskim likovima, kao što je Hannah Montana. Disney se nada da će sa ovim ugovorom svojoj listi poznatih likova dati novu energiju. Ugovor također označava najveću kupovnu transakciju kompanije Disney nakon što je ona kupila kompaniju Pixar Animations za više od 7 milijardi dolara 2006.

XS
SM
MD
LG